Am ajuns intr-un impas. Nu stiu daca e cel mai greu moment din ultimii 20 de ani, dar sigur este un moment care va marca profund evolutia noastra ca tara, modul in care suntem perceputi de organismele internationale, in general imaginea noastra de peste hotare. Ba chiar, e un moment important pentru fiecare dintre noi, pentru ca iata, s-a dovedit, orice decizie luata in Palatul Cotroceni, Victoria sau Palatul Parlamentului are repercursiuni imediate in tot ce inseamna bursa, schimb valutar, banci, iar de aici, preturi, rate, taxe, impozite.
Dar pe ei nu-i intereseaza. Criza aceasta care pe noi macina pentru ei nu inseamna, in ciuda declaratiilor, altceva decat un razboi al orgoliilor. Au ajuns in stadiul „care pe care”, un „care” fiind Traian Basescu si PDL iar celalalt „care” proaspata alianta „majoritara” PNL – PSD. Dar, pentru ca au inteles ca populatia e atat de scarbita de jocurile lor, incat de multe ori nici nu-i mai baga in seama, pentru ca au inteles ca asa cum stateau lucrurile acum vreo doua saptamani prezenta la vot pentru alegerea presedintelui ar fi fost una dezastruoasa, politicienii cu state vechi si interese uriase au ales cea mai inteligenta strategie menita a atrage atentia publica asupra lor: conflictul politic. Iar pentru ca scenariul sa fie si mai palpitant, au aruncat in prima linie doua nume „grele”. Doua persoane neimplicate in politica „mare”, buni profesionisti, cu trecut fara pata, cu CV-uri impresionante. Aparent, acum, batalia principala se da intre Johaniis si Croitoru, opinia publica fiind pur si simplu ametita de cate lucruri bune ar putea face aceste doua persoane pentru tara. In realitate insa cei doi nu sunt decat remorci electorale, pentru principalii combatanti din campania prezidentiala.
Iar ca actualul conflict e unul produs pentru ca principalii candidati nu au incredere in puterea lor de a aduce lumea la urne si a castiga cu forte proprii, o demonstreaza clar recentele declaratii conform carora daca vor iesi presedinti, Antonescu, Geoana, ba chiar si Oprescu il vor desemna ca premier pe Johannis, iar Basescu il va mentine pe Croitoru. Ca se vor si tine de cuvant, asta e cu totul alta poveste, important este sa profite cat mai mult acum de integritatea lor, de interesul pe care cei doi l-au produs in randul populatiei. Pentru ca e clar, la acest moment, nu guvnernul e miza, nu cine il conduce, cine il formeaza, cine il aproba. E nesemnificativ. Miza e cine se va impune acum, pentru ca acela va avea cele mai mari sanse la prezidentiale.
Cati, draga, cei doi „care” nu pot sta in echilibru pe aceeasi balanta; PDL este „partidul unic”, partidul-stat unde nimeni nu cracneste in front – intamplator, pe esichierul de dreapta, cu un populism gaunos (boala ce a cuprins parca toata Europa) ca ideologie. PSD-PNL-UDMR (Doamne, am ajuns sa laud udemereiele!) sunt trei partide de facturi si orientari diferite, cu obiective diferite – exceptandu-l pe cel al inlaturarii factorului catalizator al crizei de la noi; acestea pot avea un dialog, se pot ralia in jurul unei idei, unui ideal/obiectiv/deziderat major. Tocmai asta e esenta democraatiei. De-asta am ramas noi, romanii, de caruta lumii; nu stim sa impartim nimic cu ceilalti. De-aia la noi se muleaza asa de bine dictaturile. „Suntem, Doamne, tantosi, blegi si tristi” – spune poetul cel mai drag mamei mele (Dumnezeu s-o odihnesca in pace!}…”Pastem oi profetice-n miristi/ Si-asudam de viata la gramada”. Imagineaza-ti scena politica fara acel element perturbator, cu PNL si PDL de cele doua parti ale baricadei (stanga-dreapta, adica – cele cat de cat veritabile); am avea si noi lupte de idei, cu eventuale succedari la putere – singura sansa pentru o democratie in adevaratul sens al cuvantului.
Cat despre „vectorii” celor doi „care”, ei sunt oglinda lor fidela; Un Croitoru care a ajuns pe la FMI fiindca avea statutul acela aparte dat de inrudirea cu Isarescu (ai auzit de el pana acum?), dar e un Don Quijote manat de aceeasi forta ce le mana pe Urdea, Ridzi et co., fara orizont, fara o cultura solida, fara caracter, fara expertizaa intr-ale conducerii macar a unei echipe de muncitori (cum s-o descurca cu cifrele…). Johannis este tipul neamtului pragmatic, a facut dintr-o urbe levantinizata un oras occcidental. Acuma, ce sa spun, daca ma iau dupa voi, ziaristii, cred ca 80% dintre voi v-ati arunca in barca in care a fost catapultat Croitoru; cum le mai stiti si voi pe toate! Intamplator, amandoi sunt zvelti, frumusei, manierati si de-aia lumea e tentata sa-i puna pe aceeasi balanta. Mai vorbim…
Domnule Marian, vine o adiere PSD-ista dinspre Dumneavoastra si ma intreb de ce il sustineti pe Johannis ca initiativa apartine PNL-ului.
In gandirea Dumneavoastra strategica cu siguranta sperati ca, carnea de tun pe nume Johannis sa va aduca in prim plan ca deh…de va fi bine va veti bate cu pumnii in piept ca ati fost partasi, daca va fi rau veti sustine cu tarie ca nu a fost initiativa Dumneavoastra.
Concluzia?? Sperati sa cadeti in picioare?
Aveti grija ca unii sa nu ramana ciungi ca fracturile sunt la moda.
In rest, toata stima si respectul pentru Dumneavoastra.