Vino, Doamne!

Acum 20 de ani, in Romania se striga pentru prima data „Libertate!”. Acum 20 de ani, oras dupa oras incepea sa-si traiasca propria revolutie. Azi in Timisoara, maine in toata tara! Acum 20 de ani, romanii luptau pentru portia de libertate. O libertate greu castigata, platita cu sange. Au murit oameni, iar pentru asta, pentru ca jertfa lor sa nu fi fost in zadar, la sfarsit de decembire, in prag de Craciun, fiecare dintre noi, tanar sau batran, sarac sau bogat,  roman de aici sau roman din afara, fiecare ar trebui sa ne amintim de acele zile istorice si sa aprindem o lumanare in memoria celor care au platit libertatea cu pretul vietii. Si ar fi bine ca de fiecare data cand ne jeluim de vremurile de acum sa ne amintim macar pentru o secunda de viata dinainte de ’89. 

http://www.youtube.com/watch?v=IqgozEGAfVg

Astazi, jurnalistii de la „Obiectiv – Vocea Brailei” aprind si  ei, simbolic, o lumanare, oferindu-va un supliment special „Braila. 20 de ani”,  un maraton impotriva uitarii.

6 Responses to Vino, Doamne!

 1. john from London spune:

  Doar cei ce au trait acele clipe de o parte sau de alta a baricadei , au in buzunarul de la piept o piesa dintrun puzzel urias , fiecare a trait o secunda din ceeace a fost atunci , momentul ala de bucurie colectiva , pe cate fiecare dintre noi atunci la trait , se repeta rar in istorie , ma bucur ca am fost acolo !
  Ori ce se zice Romania a progresat , poate nu atat de mult cat ne dorim dar oricum e un pas de urias , sper ca si copii nostrii sa aprecieze ceeace nu noi care suntem vii , cei care au platit cu sacrificiul suprem , au facut !
  CHIAR NU STIU DE CE AZI SE MAI PUNE PROBLEMA DACA A FOST REVOLUTIE SAU ALTCEVA..
  eu personal as fi inchis orice discutie , as fi pus amintirile astea intrun sipet si las fi deschis peste 100 de ani atunci cand vom fi instare sa ne asumam si gresala colectiva si cea individuala deopotriva.
  Nu nea obligat nimeni sa il slavim pe Ceausescu , e si vina noastra , totul se plateste , gresala parintilor a cazut pa copii ,Dumnezeu sa ii odihneasca pe cei ce au pierit atunci , poate ca ar trebuii sa invatam sa stam in picioare si nu in genunchi!20 de ani nu au fost DEGEABA ! asta e doar in mintea lasilor si ei trebuie sa nu mai fie modele pentru romani !
  john

 2. Razvan spune:

  Cu ce suntem astazi bombardati prin mass media e o mascarada, adevarul despre revolutie e bine tinut de catre cei care astazi ne conduc. Nu se va afla niciodata cine a hotarat ca regimul, de altfel foarte bine pus la punct al lui Ceausescu, sa cada ; se pune intrebarea de ce nu s-a facut lovitura de stat mai devreme si de ce a trebuit sa moara atatia oameni practic pentru dorintele altora? cine erau acesti Ion Iliescu sau Petre Roman care in zilele de decembrie 1989 au fost vazuti ca niste eroi cine este de fapt in spatele acestui balci care s-a numit Revolutia romana din 1989?

 3. Mirel I spune:

  Este adevarat Razvan si ceea ce spui tu, dar sa nu uitam ca in decembrie 89 au iesit in strada si milioane de romani.Mare parte dintre cei ce au participat atunci la REVOLUTIE chiar au crezut in LIBERTATE ,libertate platita de unii chiar cu pretul vietii.Dumnezeu sa-i odihneasca!Daca a fost sau nu revolutie ,adevarul sta dupa parerea mea undeva la la mijloc .Adu-ti aminte Razvan ,in acele zile parintii tai ,fratii,vecinii ,au iesit cu totii in strada.Au fost racolati de Ion Iliescu ???de Petre Roman ???au fost obligati???, nu ,acestia chiar au crezut in revolutia Romana si deaceea acest subiect consider ca ar trebui tratat cu mai mult RESPECT .Un moment de aducere aminte ,o lumanare aprinsa la mormantul celor cazuti in decembrie 89 cred ca face mai multa cinste in zille acestea decat intrebari de genul ;a fost sau nu revolutie.Ai putea sa spui Razvane unei mame careea revolutia ia rapit unul sau chiar mai multi copii[sunt destule cazuri]ca acestia au murit in zadar????

 4. Cati Lupaşcu spune:

  Pacat! Pacat de sangele varsat! De multe ori romanii au strigat asta in ultimii 20 de ani. Pacat ca oamenii aceia au murit pentru un ideal care niciodata nu a fost atins. Pacat ca nici in 20 de ani nu am fost capabili sa facem macar un lucru extrem de simplu: sa-i lasam sa se odihneasca in pace.

 5. Just Me spune:

  Haideti o simplificare acum in ziua de Craciun, dupa 20 de ani de cand poporul roman a varsat propriul sange pentru a avea acum ceea ce nu visam atunci.
  In spatele cortinei a fost lovitura de stat si nu are relevanta.
  In fata cortinei, actorii martiri au iesit pe scena varsandu-si sangele pentru libertate.
  Nu are relevanta ce a fost in spate si istoria arata ca sforile sunt trase de fiecare data.
  Ceea ce conteaza pentru noi este sangele tinerilor care au lasat multe lacrimi in urma, repet, pentru a avea noi acum ceea ce nu visam.
  Dumnezeu sa-i odihneasca si noi, romanii ar trebui sa le purtam numele si sangele in istorie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: