Ne vrem viitorul inapoi!

In ultima vreme, tot mai multe semnale de alarma ne avertizeaza ca in multe din scolile romanesti, incet, incet, se instaureaza haosul. Tot mai multe scene de violenta se consuma in interiorul institutiilor de invatamant si in zonele din imediata lor vecinatate. Relatia profesor – elev s-a deteriorat, cancelariile devin adevarate cuiburi de viespi, iar colaborarea parinte – scoala pierde tot mai mult teren. Toleranta si libertatea prost intelese au facut ca de la an la an autoritatea cadrelor didactice sa stirbesca, si la fel respectul fata de scoala si interesul pentru actul de invatamant. Aceasta e realitatea.

Sincer, atitudinea noii generatii nu ar trebui sa ne surprinda, atat timp cat noi, adultii, nu mai suntem de mult niste modele credibile. Intr-o tara in care manelistii, fotbalistii, interlopii sau manechinele sunt printre cele mai populare personaje, in care stirile de la ora 5.00, „Vacanta mare” sau telenovelele rup audientele, ce ar trebui sa inteleaga un
adolescent? Nu dati vina exclusiv pe presa, si nu dati vina exclusiv pe scoala. Fiecare institutie are rolul ei, dar temelia unui comportament decent, bazele educatiei, se construiesc acasa, si la fel vocabularul sau gustul pentru un anumit gen de filme ori de muzica. Cu alte cuvinte, scoala romaneasca este exact ca si societatea in care traim, este oglinda perfecta a unei lumi imperfecte, pe care noi, toti, o alimentam. De aceea, cred eu, scoala nu trebuie sa fie singura trasa la raspundere pentru tot ceea ce se intampla in afara sau in interiorul ei. Familia, comunitatea, organele de drept, trebuie sa isi asume fiecare partea de vina. Pentru ca, daca vom marsa pe conceptii de genul „Batai in scoli si golani la iesire au fost dintotdeauna, dar nu erau telefoane mobile cu camera video si nici televiziuni avide dupa senzational”, nu vom face nimic.
Bine, nici nu trebuie sa generalizam. Sunt scoli cu probleme si sunt scoli in care iesirile violente sunt episoade izolate. Sunt dascali si dascali, sunt parinti si parinti, sunt comunitati si comunitati.  Sunt cazuri si cazuri. Ne doare insa modul in care a ajuns sa fie perceputa scoala romaneasca. Si asta pentru ca acum, acolo, se formeaza acea generatie mult asteptata. Acea generatie care, speram noi, ar fi trebuit sa traiasca mult mai bine. Acea generatie, viitorul nostru. Pentru acea generatie insa, trebuie ca noi, acum, sa asiguram mijloacele si premisele unei educatii sanatoase. Putem reusi oare?

Iata ultima stire de acest gen:

http://stirileprotv.ro/exclusiv/stirile-tale/facuta-mop-de-o-colega-a-lustruit-cu-ea-gresia-din-baia-scolii.html

Publicitate

26 Responses to Ne vrem viitorul inapoi!

  1. cristina spune:

    Educatia sanatoasa nu ar trebui sa se faca in scoli, ci acasa. iar atita timp cit statul detine monopolul in educatie, bine nu o sa fie niciodata.

  2. Cati Lupaşcu spune:

    Buna Cristina, bun venit in oraselul nostru!
    Am tras cu ochiul la blogul tau si, uimire… „o mama pe care Dumnezeu a binecuvintat-o cu posibilitatea de a face scoala cu copiii acasa” ?
    Te rog mult, in limita timpului tau, daca ne poti da si noua amanunte, eu le astept cu nerabdare.

  3. cristina spune:

    Dincolo de posturile politice 😉 se gasesc mai multe amanunte pe blogul meu. Daca vrei sa sti ceva anume, intrebarile sint binevenite.

  4. john from London spune:

    Buna seara tuturor! Buna seara,Cristinica tu cate parale catigi la afacerea asta , doi la mana ce religie promovezi in scoala ta , cine sunt elevii , ce caliicare ai tu , cum feresti tu sau cum demonstrezi , ca , acei copii nu sunt abuzati , cine te supervizeaza , sa nu imi spui ca Dumnezeu!
    Vad ca esti si de dreapta da rau de tot , sper ca ce faci e legal !
    De ce vrei sa promovezi „tampenia”asta si in Romania?
    Cu alte cuvinte mai pa romaneste cam ce interese ai , si fara sa il mentionezi pa Dumnezeu , ca e ocupat cu altele si nu sa preteaza sa fie certificatul tau de garantie!
    John!

    • cristina spune:

      Trecind peste insulte, peste prezumtiile false, o sa incerc sa raspund.

      – invatindu-mi fata sa citeasca cite parale ar putea sa-mi aduca? Iti soptesc eu: zero. Pentru ca nu e afacere, e o datorie.

      – fiind copiii mei, casa mea, familia mea, scoala mea, promovez ce religie vreau eu. Tot asa cum scolile publice apartin guvernului, iar guvernul isi promoveaza propria religie, exact asa fac si eu.

      – elevii mei sint copiii mei, ai vreo problema cu asta?

      – calificarea pe care o am eu este acea de parinte. Sa nu-mi spui ca statul e mai interesat de binele copiilor mei decit eu sint, ca parinte.

      – de ce presupui ca mi-as abuza copiii? Sint copii care merg la scolile guvernului si acasa sint abuzati. Ce are de a face una cu alta?

      – sint foarte desteapta, 🙂 absolut tot ce fac este legal, nu ca si guvernul care incalca Constitutia care ar trebui s-o implineasca.

      – de ce ar fi timpenie? Adica daca ma ocup de copii se numeste timpenie? Nu e timpenie ca sint atitia analfabeti care au trecut prin scolile statului si azi multi dintre ei ne conduc? Nu e timpenie ca parintii isi abandoneaza copiii si pleaca prin Italia, Germania sau Spania? Cred ca sistemele noastre de referinta sint opuse.

      Ce interese am? Pai vreau ca parintii sa-si faca datoria si sa se ingrijeasca de copiii care i-au facut, iar copiii sa primeasca o educatie adecvata, ca astfel sa fie oameni pregatiti pentru viata.

      Something wrong with that?

  5. Mirel I spune:

    Moama John da cam suparat in seara asta .Ete drept buna intrebari dar parerea mea ca daca vrei sa ne si raspunda Cristina sa o luam mai usor (parerea mea)poate are alte raspunsuri decat cele la care te astepti tu .
    Spuneai ceva de o surpriza o data ,a trecut si nu am fost atent????
    Bay the wey……seara buna tuturor!!!!

  6. john from London spune:

    Mirele te salut , Surpriza de care spui e una materiala , si va venii catre tine prin posta , gasesc eu o modalitate o sa iti placa , pana la JB si bere la vara tata , va fi ceva care sper sa iti placa!
    Am cate un mic cadou pentru fiecare chiar si pentru „nesuferitu” ala de Just me!
    Sunt suparat , doar asa in discutii , nu am nimic cu fata sau femeia asta , daca vreti verificati pa net ca e un site al guvernului Britanic in care da , se da drept la invatamant acasa dupa varsta de 5 ani , sunt acolo si conditiile , da suntem noi , oameni buni comparabili cu un imperiu ca resurse , ca posibilitati ?
    Astept comentariile , celorlalti ca e vineri seara si nu ma duc nicaieri deseara , poate mai tarziu ceva , nu stiu …
    Scoala si , biserica , armata , au mai ramas asa un pic ceva in sufletul nostru , acum … ma opresc aici , oricum regrupez trupele , am munitie . Nu am nimic cu nimeni da nu ne luati frate si scoala!
    Cu drag John!

    PS: micul cadou vine pa data de 18.feb cam asa ceva !

  7. john from London spune:

    @Cristina , vreau sa aflu chiar mai multe (de insultat , nu te-am insultat)se repeta la tine asta cu al meu a mea , ai mei , esti desteapta zici ? si ce daca , uite ca pentru mine nu conteaza , pentru mine oamenii sunt doar oameni si atat .
    „tampenia a fost pusa in ghilimele , am vrut sa subliniez mai dur un pic , ca metoda ta poate fi.. pentru ca nu e viabila in Romania , te rog sa vorbim in romana nu in „frangleza” ca asa e corect , de fapt toti de pe forumul asta stiu limba engleza asa ca …
    constitutia e o „lege” care de cand lumea si pamantul , regulile au fost respectate de unii si incalcate de altii.
    Tu le ei prea personal , asta ii un oras virtual , se dezbat teme idei , doar atat .
    Sper ca stii cate ceva despre abuz si daca da sper ca
    intelegi cat de vulnerabil e un copil , da , care nu mai merge intr-o institutie specializata sa ii dea educatie deci nu mai popate fi in atentie si nu are posibilitatea sa se planga ,asta nu are legatura cu cineva anume , nici cu tine , nu inteleg de ce te ofensezi?
    Cat priveste , posibilitatea ca , si copilul tau sa aleaga unde doreste sa mearga , e 0 , pentru ca tu ai decis deja pantru el .
    Nu ma priveste religia ta , eu doar am vrut sa ne spui daca vrei/ daca nu , (VEZI CAT DE IMPORTANT E)
    ai posibilitatea sa nu ne spui .
    Daca nu scoti profit din activitatea ta cu ce te intretii?
    sau primesti ajutor de la stat/
    Cat priveste faptul ca esti doar parinte , eu iti spun sa verifici ca tre sa fi profesor calificat ca sa poti face asta legal! e doar un sfat !
    Cum o sa se socializeze copii astia pregatiti in acest mod , cum o sa aiba prieteni ?
    Cu privire la romania , cred ca esti si tu romanca , ca o bucata de hartie pa care scrie ca ai dobandit cetatenia altui stat nu iti schimba sangele ?nu?
    Nu ii mai judeca tu pa romanii dan diaspora , ca nu se cade nu e bine, eu si tu amfost norocosi probabil , altii nu si nu pentru ca nu ar fi vrut , a si inca ceva , vreau ca parintii sa isi faca datoria , e un cliseu neinspirat , e ca si cum eu spun „vreau sa castig la loto” problema e sa si pot!
    Astept replica..
    John

  8. cristina spune:

    Si pentru mine oamenii sint oameni. Chestia este ca-mi tratez familia mea diferit decit tratez oamenii de pe strada. De aceea ti-am spus parerea MEA despre familia MEA, pentru ca TU m-ai intrebat.

    Metoda nu e viabila in Romania pentru ca nu este interes.

    Deci eu ca aplic Constitutia o iau prea personal, dar cind Statul o incalca, e ok?

    Daca un copil are posibilitatea sa se plinga cind merge la scoala publica, de ce nu se plinge dupa prima zi de abuz? De ce dureaza zile sau luni pina se descopera abuzul? Pentru ca nu sint capabili de asa ceva. Ma ofensez pentru ca ca ai dat de inteles ca daca nu este supraveghere din partea statului, copiii pot fi abuzati. Exista mai multi copii abuzati care merg la scolile guvernului decit in cele de acasa.

    Posibilitatea de alegere e zero? Ha, ha. Ce posibilitate de alegere are un copil care e trimis de parinti la scolile publice? Poate el sa spuna: nu vreau sa merg? NU! Care-i diferenta?

    Ajutor de la stat? Nu sint parazit. Am sot care ma intretine. 😉 Pe linga faptul ca lucrez seara dupa ce se culca copiii.

    Poti sa-ti tii sfatul! Iti dai cu presupusu cind habar nu ai de legi. NU am nevoie de absolut nici o diploma, nici macar de liceu.

    Socializare?? Ha, ha… Iti promit ca nu-mi tin copiii legati cu lantul de masa din bucatarie.

    Cliseu neinspirat? Dar aia care isi abandoneaza parintii sint inspirati? Parintii care-si trimit la scolile de indoctrinare sint mai inspirati?? Poate pentru tine, dar nu si pentru mine……

  9. john from London spune:

    Nu am prins-o pasta cu „aia care isi abandoneaza parintii” si nici pa aia cu ” scoli de idoctrinare” poti sa dezvolti?
    Ca te intretine sotul tau e treaba ta da tot”parazit”esti (tu ai spus) ca seara dupa ce se culca aia mici prestezi pa undeva iar e treaba ta.
    Eu nu am habar de legile , pa care le invoci tu , dar ai grija sa nu iti ia copii serviciul social daca nu ii trimiti la scoala si , nu aplici sa ii educi acasa , iti spun ei conditiile eu nu insist.
    Cum e Obama in Usa ca din uk , pare ok ?
    Da am inteles esti egoista , ai prins un culoar si „totul pantru mine”restul Dumnezeu cu mila.
    Vezi ca in viata se schimba totul intr-o secunda!
    Poate ca e bine sa consulti si un psiholog , doar asa in caz ca ..
    John

  10. cristina spune:

    Asa se intimpla intotdeauna. Cind cineva simte ca pierde intr-o discutie incepe cu epitetele.

    Parintii care isi lasa copiii luni de zile in Romania si ei sint in alte tari pentru niste euroi inseamna ca isi abandoneaza copiii. Ei nu sint prezenti in viata copiilor lor. Sper ca scoala publica te-a educat sa intelegi macar atita.

    Scolile statului se numesc scoli de indoctrinare. Intreaba-l pe Hitler, Mao, Stalin si Ceausescu.

    Din nou vorbesti fara sa sti. Exemplu:

    PARAZÍT1, -Ă I. s. m. f. (fig.) cel care trăiește pe seama muncii altora.

    Parazit e acela care nu face nimic altceva decit sa se hraneasca. Am mentionat ca sint profesoara in timpul zilei si am alt loc de munca seara. (pe linga faptul ca fac de mincare si curatenie, pe care un parazit nu le face). Asta inseamna parazit la tine? Spune-i profesoarei de romana care te-a invatat asa ceva sa-ti dea banii inapoi.

    Daca nu ai habar de legi, de ce iti dai cu presupusu? Pentru ca asa sint cei mai multi romani: habar n-au, dar comenteaza.

    Egoista ca vreau sa-mi cresc copiii? Asa ceva n-am mai auzit. Cred ca la tine toate sint cu susul in jos: e rau daca vrei sa-ti cresti copiii, parazit inseamna sa lucrezi, statul roman incalca Constitutia si e ok, …etc.

    M-oi duce eu la un psiholog, dar cred ca tu ar trebui sa mergi la un psihiatru.

  11. john from London spune:

    Esti nervoasa , sau mi se pare mie ?
    da ma duc la psihiatru regulat , la psiholog deasemeni , obligatii de serviciu , ei .. nu intram in detalii ,
    problema ii ca nu vorbesc cu astia Hitler , Mao ,Stalin, si stii de ce ? ca sunt suparat cu ei!
    Sarut mana d-na profesoara , da daca imi aratati unde spune-ti ca sunte-ti profesoara, eu sunt dispus sa imi cer scuze!
    Da la noi in UK toate is cu susul in jos , ai auzit ca circulam pa partea ailalta a drumului , ce idioti volan pa dreapta!
    Adica tu esti profesoara in timpul zilei pentru copii , , si cum zici , „lucrare de control” ma duc sa mestec in ciorba , copii sa nu cumva sa copiati , ” auzi , da copii cum iti spun d-na profesoara sau , mama?
    Oricum , dac aveam o mama ca tine refuzam nasterea! pa cuvant .
    John

  12. cristina spune:

    Ha, ha, iarasi vorbesti lucruri pe care nu le cunosti….

    Decit o asa educatie, mai bine la coada vacii!

  13. Just Me spune:

    Wow…..s-au incins spiritele, jale dar asa cum spunea si John eu mi`s mai nesuferit si nu o sa fac abstractie nici de data asta si o sa fiu mai mult decat nesuferit si chiar rautacios cu John.
    Neica Johnica, se pare ca ai priceput ca aici este un orasel virtual si dupa zeci de polemici cu mine si nu numai intraram pe un fagas bun.
    A intrat si altcineva in aceasta mica gasca si ai sarit repede cu gura, apropos bine ai venit printre noi Cristina si incearca putina toleranta cu john pana se obisnuieste cu ideea ca oraselul se „mareste”. Asa este el, asa socializeaza, intra initial in polemici, incearca putin latura psihica a celorlalti si limitele lor dupa care se da pe brazda 🙂
    Salut cu mult respect decizia Cristinei. De-asemenea incerc sa inteleg si motivatia iar faptul ca este mama cu siguranta inseamna mai mult decat o motivatie.
    In aceeasi masura ii dau dreptate si lui John (exceptie fac cuvintele dure, sa nu zic uneori jignitoare la adresa Cristinei).
    Intradevar as opta pentru o astfel de solutie dar numai daca acei copii vor fi insotiti de altii.
    De-asemenea scolile de indoctrinare nu sunt bune si totusi, noi acolo ne-am facut veacul si nu am murit. Se poate replica de riscurile erei in care traim si totusi uitam sa luam in considerare ca odata cu o crestere a riscului cu siguranta se dezvolta si instinctul de conservare ca sa nu mai zic de cel de supravietuire.
    De-asemenea a socializa este un lucru imperios necesar pentru un copil si mai presus de toate a invata sa se adapteze oricarei situatii.
    Deci una peste alta decizia Cristinei este mareata si protectiva dar prezinta riscurile de rigoare.
    Asa ca dragii mei, sa lasam polemicile stupide si mai bine am vedea ce naiba se intampla in sistemul actual de invatamant….aaaaa si sa nu uit, ce autoritate sa aiba un profesor in fata elevilor care se cred liberi si independenti si care fac ce vor, cand vor si mai ales cu cine vor?
    Acum daca un profesor este mai dur deja inseamna abuz. Daca un parinte isi loveste copilul la fund pentru o greseala majora, este abuz, acum totul se rezuma la abuzuri. Eeeee pai cum sa ai nene autoritate mai ales cand vine vorba de adolescenti?
    Eu nu am mancat bataie decat de 3 ori in viata si pentru lucruri grave, de-asemenea am avut si ceva linii la palma pentru a invata la o materie, am crescut si am invatat in regimul comunist si nu sunt nici dereglat psihic nici nu abuzeze la randul meu, nici nu am sechele dar na…..acum mititeii au sechele….morala….ori la scoala de indoctrinare in care orice duritate sau rigiditate inseamna abuz si atunci ne plangem de ce se intampla ceea ce se intampla, ori acasa, unde riscul de a socializa mai greu si a avea o adaptabilitate la situatii critice minima va fi inerent.
    So….John…easy easy

  14. Mirel I spune:

    Buna ziua fratilor!!!daca pot spune asa .Vad ca s-au cam incins spiritele si o sa-mi permit (daca-mi ingaduiti) sa fac si eu cateva comentarii .Am citit cele scrise de voi si se pare sau cel putin asa am eu impresia ca un subiect care ar trebui tratat cu seriozitate se transforma intr-o rafuiala personala(voi va cunoasteti de undeva???).O sa incep prin a spune ca fiecare parinte are dreptul de a lua anumite decizii pentru ,,binele,,copilor chiar daca de multe ori si este demonstrat, acestea nu sunt cele mai bune decizii.(O sa vin si cu argumente ca sa sustina ceea ce am spus mai sus ,daca este cazul)
    Cea mai mare problema a Cristinei nu tine sau nu o sa tina de partea de ,,intelect,,pe care acesti copii o dobandesc acasa deoarece nu am dubii(sau nu i-mi permit sa am )in privita capacitatii Cristinei .
    O sa las la o parte treaba cu legalitatea pe care a invocat-o John si o sa ma concentrez doar pe aspectele care tin strict de viitorul copiilor.Bunnnn…si de aici incep problemele.Nu am nimic impotriva faptului de a face ,,scoala ,,acasa cu copii dar sa o faci integral mie unul m-i se pare o aberatie .In general sa profesezi in invatamant trebuie sa urmezi niste norme metodologice ,o anume programa scolara si fel si fel de chestii legate strict de metodica predarii care se dobandesc in majoritatea cazurilor in timp(generatii de elevi).Dar cel mai mare semn de intrebare apare atunci cand v-a fi cazul ca acesti copii care au invatat acasa vor fi nevoiti sa socializeze in anumite grupuri ,la viitorul loc de munca la facultate (banuesc ca nu v-or face si facultate acasa nu Cristna???)Acesti copii, si o spun cu parere de rau Cristina se vor simti in societate ca int-o crescatorie de rechini ba chiar mai mult fiind privati de partea ,,proasta,,a invatamantului nu vor sti sa raspunda rautatilor venite din partea celorlalti(viata nu este intotdeauna roz bonbon).Si ar mai fi multe de adaugat aici dar o sa ma opresc aici .Deci……raman la parerea ca toti copii sa invete la scolile de stat si daca este cazul de un ,,supliment,,puteti sa o faceti acasa fara probleme!!!
    P.S Haideti sa nu calcam degeaba ,,strazile,,acestui oras!!!Singurul ,,impozit ,,pe care tre’ sa-l platim in acest oras sa se plateasca cu bun simt si intelegere.(valabil si pentru JOHN)

  15. Cati Lupaşcu spune:

    Buna tuturor!
    Of, of, John! Ce ma fac eu cu tine? Stii ca imi esti drag si ca de regula apreciez sfaturile tale dar sunt momente in care chiar nu te inteleg. Cristina, te rog sa ii acorzi clementa, e un super baiat, dar asta e regula lui, mai intai trebuie sa muste. Apoi, vei vedea, chiar gasesti in el un partener de discutii agreabil, responsabil, citit, un bun tata si un bun fiu. Ai sa te convingi.

    Trecand la subiect, vreau sa va marturisesc, modul meu de abordare facea trimitere catre violenta in scoli. Ea exista, nu avem cum sa o negam, iar ideea mea era ca oricat am incerca sa culpabilizam scoala, ea nu e singura vinovata. Societatea in care traim acum e una plina de violenta iar scoala, asa cum spuneam, cred eu, e doar oglinda acestei societati.
    Cristina, (pana la urma tot nu m-am dumirit in ce tara locuiesti, poate ma lamuresti)a venit cu un argument puternic, iar daca locuieste in State, chiar e credibil, isi feresti copiii de violenta educandu-i acasa. E un mod de a rezulva onorabil niste probleme ale unei societati bolnave. Acum, iar nu stiu cati copii ai Cristina, pentru ca si asta e important. In rest, din partea mea tot respectul pentru decizia ta. E o munca titanica, e o responsabilitate enorma, pe care ti le-ai asumat cred din foarte multa dragoste. Din partea mea, jos palaria, eu una nu as fi capabila de asa mare sacrificiu desi imi iubesc familia mai mult decat orice pe lumea asta. Ei, barbatii, nu prea au cum sa inteleaga chestiile astea, chiar si cei mai buni tati din lume, vad lucrurile altfel decat o mama. De aceea nici nu inteleg anumite decizii pe care noi, mamele, le luam in anumite conjuncturi, nici ca ne plangem cateodata de anumite lucruri. Intamplari considerate de noi grave, deseori pentru ei par banale. dar acestia sunt tatii iar eu una m-am obisnuit si, apoi, cred eu e mai corect asa , adica ai nostri copii sa aiba la indemana mai multe abordari. Mai ales eu ca am baiat, si exagerez uneori cu dadaceala si „closcareala” cum imi spune sotul meu, mi se pare in regula.

  16. Cati Lupaşcu spune:

    Stati asa, nu ati scapat de dadaceala, mai am de spus multe!
    Vorbind acum despre scoala la domiciliu, am argumente pro si contra Dar, cum nu stapanesc foarte bine subiectul, nu bag mana in foc si ca sunt corecte.
    De exemplu, copilul meu este in clasa a III a la o scoala publica, asa cum spune Cristina, ce-i drept, printre cele mai bune din oras. Si, desi nu pot sa vorbesc, Doamne fereste!, despre violenta in aceasta scoala, mici incidente mai au loc. Iar copilul meu sufera cumplit cand e obiectul unui asemenea incident, pentru ca fost si el. Din punctul meu de vedere sunt copilarii, mici fente din joaca, dar ei, copiii din aceasta generatie, sunt foarte orgoliosi si accepta foarte greu ca in viata esti cand invingator, cand invins, esti cand sus cand jos, ca mai ti-o si iei uneori. Ei trebuie mereu sa fie primii, sa fie capitanii, sa fie castigatorii, iar orice infrangere ii loveste cumplit. Cel putin, asa era copilul meu, singur, fara pieteni, crescut doar intre adulti. Cel mai bun dascal din lumea asta sa se fi oferit sa vina acasa sa il educe, nu as fi acceptat. Ar fi fost toba de carte, dar ar fi fost un handicapat emotional si comportamental. Gradinita mai intai, si apoi scoala, a rezolvat multe din acele probleme, dar, sincer, nu mi-as dori sa fiu nici in pielea educatoarelor nici a invatatoarei pentru ca intr-o clasa de 31 de copii, majoritatea se confruntau cu acelasi probleme. Si, va rog sa ma credeti, nu le-a fost usor sa ii faca sa priceapa ca sunt un colectiv, ca sunt ca fratii intr-o mare familie, ca trebuie sa se sprijine unul pe altul, ba chiar sa se protejeze unul pe altul. Uimitor, doamna invatatoare de exemplu, recunoaste ca este extrem de mandra de ei cand se intampla o mica prostioara in clasa si ei nu se parasc, cand vin si ii cer ajutorul daca vreunul dintre ei are vreo altercatie cu vreun copil din alta clasa. Ei, Cristina, eu lucrurile acestea nu as fi reusit sa le rezolv acasa, oricat de mult m-as fi straduit. Si in situatia mea sunt toti parintii care au copil unic, oricat de instariti si instruiti ar fi. De aceea depinde si cati copii ai tu, desi, si daca sunt multi tot relativ e, altfel percepi un frate, altfel un strain. Parerea mea!
    Pe de alta parte, pe masura ce cresc, la scoala pierd asa mult timp degeaba, incat te ingrozesti. Sunt o sumedenie de materii aberante, inutile, materii pastrate si cuprinse in orar doar de dragul de a asigura profesorului o paine. Nu conteaza ca un elev de ciclul II sau liceu sta la scoala 7-8 ore pe zi si este obligat sa parcurga niste materii cu care nu are nici in clin nici in maneca, daca un anumit profesor a reusit sa isi formeze o catedra plina. Ei, lucrurile acestea eu nu le pricep sub nicio forma si, desi sunt de acord ca in invatamant se castiga prost (nu in comparatie cu salariul din Romania ci cu importanta muncii acestor oameni), nu pot sa ii plang, isi merita soarta sau si-o fac cu mana lor. Si nu le va fi bine pana cand nu vor accepta o reforma din temelii a sistemului si o programa croita in interesul elevului. Of, m-am aprins! Deci, ca sa revin la subiect, cred ca in anii mari ar fi un avantaj sa inveti acasa, sa aprofundezi anumite materii, dar, din nou, ne lovim de aceeasi problema, socializarea. Si asa copiii din ziua de astazi sunt singurateci, in comparatie cu noi, rupandu-l de tot de un colectiv, cred ca ii furi un lucru de pret, prietenia celor de aceeasi varsta cu el, care gandesc la fel etc.
    Cam asta, daca mi-o mai veni vreo idee, revin.
    Acum, Cristina, astept de la tine date concrete despre cum inveti tu cu copiii acasa, ce materii parcurgi, daca te evalueaza sau supervizeaza cineva, cum obtin copii certificate etc. Multumesc anticipat! Chiar vreau argumente pro invatat la domiciliu.

  17. john from London spune:

    Buna ziua , e frumos afara , soare , se apropie primavara , o simt , buna ziua fratilor !
    Cati , ce sa fac nu pot da nu pot sa nu reactionez , asta e daca am ranit pa cineva , imi cer scuze .
    Insasi HM Regina , nu a acceptat pentru nepotii ei sa fie educati acasa , desii putea se intelege, scoala particulara da , scoala publica da,da,da, scoala la domiciliu numai in anumite conditii , cat priveste persoanele cu dizabilitati , am avut anul trecut la colegiu cand studiam (ma laud acum , scuze)COMUNICATII MEDIA, un coleg cu sever learning disability , care era insotit de un tutor , avea un mic PC , special adaptat sa vorbeasca in locul lui , scoala e publica nu privata.
    Eu as merge in Romania pa alocarea mai multor fonduri
    , mai multi bani , creearea unor grupe cu un lider din randul copiilor care sa intre in competitie, Daca profesorii vor fi lasati sa lucreze eu spun ca influenta , manelelor si a altor lucruri nocive , nu se va rasfrange nefast in educatia copiilor ,
    Scoala Publica tre sa existe pentru a oferi oportunitati egale tuturor , ea tre sa fie fara taxa , dar profesorii trebuie sa fie platiti mult mai bine.
    Reintropducerea uniformelor , scuze nu sunt la curent daca in tara se folosesc uniformele sau nu , in UK da la toate nivelele de la gradinita , personalizate pa scoli .
    Dar pentru toate astea trebuiesc bani , nu sunt ff multi dar , eu vin cu o propunere , populista ce ii drept dar daca ajuta , de ce nu .
    Propun o taxa de solidaritate a tuturor celor din diaspora care simt romaneste si vor sa ajute invatamantul si sanatatea , ea sa fie de 100 Euro
    / persoana .
    Ma gandesc din calculele mele ca se va strange un miliard si ceva nu ii mult da in 10 ani putem avea ceva rezultate.
    Comunitatea e lucrul cel mai de pret al oricarui cetatean , indiferent de tara.
    mai multe mai tarziu!
    John

  18. john from London spune:

    Violenta in scoli nu poate fi combatuta , decat daca prin efort concentrat se creeaza lideri in randul copiilor care sa coaguleze , sa ii lasam pe ei sa decida , cum si in ce mod se asociaza sa le dam responsabilitati sa se vorbeasaca cu ei si despre homosexualitate si despre religie , si despre droguri si despre sex , o asociatie a parintilor ca in UK se impune , nu am nevoie de gardian la scoala , parintii pan voluntariat pot ajuta la supravegherea copiilor in pauze , instruirea copiilor sa RAPORTEZE profesorului , tutorelui toate incidentele , nemultumirile lor , ingrijorarile cu privire la ,si la , apoi profesorii cu ajutorul parintilor si al elevilor vor rezolva problemele comunitatii , nu e nevoie decat de vointa comunitati , care tre sa constientizeze ce e bine pentru ei , de la cate magazine sunt in cartier pana la probleme cu oameni problema!
    John

  19. john from London spune:

    Pana cand gastile dan jurul scolii , gastile de cartier , nu vor fi anihilate din interior , nu se poate face mare lucru cu , acesti copii , copii tre sa aiba support deplin din partea parintilor , organizati in asociatie de parint , pe urma mi se pare o idiotenie programul lapte si corn , eu imi doresc ca in UK , copii sa manance la scoala organizat , daca statul isi permite sa deduca suma , dar numai in functie de veniturile parintilor dan impozit direct , se reduce un pic coruptia .
    Confidentialitate , un alt termen ignorat in scoala , sedinta cu parintii elevului se face individual in UK , 10-15 min .
    Un program la nivel national de protectie a copiilor cu privire la net , pornografia , site-urile cu bestialitate si altele stopat , cum?
    preventie pan informare si masuri penale!
    Fumatul , nu este permis in UK , in institutii publice , gari aeroporturi , si multe companii au polita in contract.
    Viitorul trebuie protejat , copii sunt viitorul , comunitatea le rezolva , graduat in masuri coercitive dar ferm , astept comentarii, cu drag John

  20. Just Me spune:

    Mai Jonica fara frica, este a nu stiu cata oara cand divagi de la subiect, inciti apoi bati in retragere si mai presus de toate initiezi discutii comparative si nu in putine randuri devii metatextual.
    Nu vad de ce aceste analize comparative. Chiar are cineva impresia ca nu sunt jde modele mondiale atat eficiente cat si benefice? Si aici nu fac referire doar la invatamant ci si la agricultura, sanatate, etc.
    Cu ce ne ajuta faptul ca producem plus valoare doar 3 milioane de romani sa putem sustine in asistente sociale restul si nu mai vorbim de aparatul bugetar care lucreaza non-valoare si sunt si ei 1 mil si fo` 900 de miare care deh….platesc taxe dar de fapt sunt taxe la taxele luate de la ceilalti?
    Cu ce ne ajuta ca in Germania asigurarea sociala se duce pe un card, unde se strang banii si cand ai nevoie de ceva ti se extrag de-acolo iar daca nu ai asta e scoti din buzunar.
    De fapt cu ce ne ajuta asemenea exemple atat timp cat noi, niste banali indivizi in maretia lumii le stim, oare crede cineva ca cei de sus nu le stiu?
    De ce dezbatem noi modelele externe atat timp cat multe din ele nu sunt aplicabile in pitoreasca Romanie? Si totusi, daca ar fi aplicabile ar trebui sa ne mai gandim si la faptul ca nu se doreste.
    Deci Jonica cu toata stima si respectul incearca sa tii pasul cu subiectul.
    Am postat un comentariu care a fost dezvoltat atat de Mirel cat si de Cati.
    Pana la urma traim intr-o epoca destul de ciudata si evoluam, asta e…..chiar daca realitatea arata involutie si aici fac referire la involutia de la valorile reale ale umanitatii.
    Pana la urma branza este pe bani John si daca acea branza are un cheag bun cu siguranta e mai scumpa.

  21. john from London spune:

    @ Just me , o sa ai copii si o sa vezi tu dupa aia ce rost e cu al meu comentariu.Si daca nu pan comparatie cum altfel sa separi binele de rau , eu spun ce stiu de aici ce traiesc , cu siguranta ca si guvernantii le stiu , pe urma ce putere am eu , in orasul cuvintelor sunt un simplu cetatean , nu ?
    Si inca ceva , nu uita ca noi am pirdut un razboi , ca noi ne refacem acum , ca avem multi asistati doar pentru ca , nu mai exista spiritul de solidaritate cu ceilalti , am inchis ochii , si acum avem factura in fata usii .
    Esti tanar si vantul iti sufla in panze , esti destept , prob. financiar bine? dar nu uita si de comunitate , nu uita si de cei nepregatiti care sunt uneori si rai si nerecunoscatori dar sunt, traim vremuri ff grele ,
    Scoala trebuie protejata intr-un fel , sigur ca branza e pa bani , da prefer sa dau o bucatica si nesabuitului de langa mine care nu a stiut sau nu a putut sa isi managerieze viata!
    Suntem romani ,JUST ME si tre sa ne batem , da sa ne batem pentru fiecare palma de pamant „bun si frumos”
    S-a creeat un cal de bataie cu bugetarii , baii frate ,pai atunci cand suni la salvare sa nu vina nimeni , la politie lafel si multe ex .
    Da patronii care isi trateaza salariatii ca pa sclavi , nu platesc CAS ca nu vor , aia is buni?
    john

  22. […] mai departe pe:  Valive , George, Dan , Adrian , Cati, şi […]

  23. Mirel I spune:

    Mai baieti da repede mai transformati voi o disputa in rafuiala personala!!! Felicitari !!!
    Cat despre traba cu copii are dreptate John(pune-te pe treaba )si apoi vezi altfel lucrurile .Si in aceeasi ordine de idei sa stii Cati ca si noi astia mai pricajiti asa(taticii)si mai necunoscatori nu vedem lucrurile altfel (sau cel putin asta e parerea mea)si suntem un pic mai suspiciosi la anumite chestii(invatamantul la domiciliu) care ridica multe semne de intrebare.
    Eu unul inca astept argumentele Cristinei (doar nu are nimic de ascuns)nu??????

  24. cristina spune:

    Nu, nu am nimic de ascuns, doar ca am familie…si citeodata mai petrec timp cu ei 😉

    A fi multe de spus, dar incerc sa fiu scurta. Daca se vrea un subiect mai detailat, se poate lua separat.

    Am doua fete. Ca virsta ar trebui sa fie in clasa 3-a si una in a 10-a. Dar cu scoala acasa, este relativ.

    Pe blogul meu, in stinga, am afisat programa pe care o fac. Daca vreti mai multe detalii, dati click pe acolo. Daca sint intrebari, va stau la dispozitie.

    Acum cu restul:

    Stau in State, unde sint cel putin 2 milioane de copii care fac scoala acasa. Cind am auzit de posibilitatea asta, am gindit si mi-am pus exact aceleasi intrebari ca si voi. Dar nu am inceput sa injur pe nimeni, ci am fost deschisa si am citit ce s-a putut. In mare, cam asta este explicatia:

    Parintii au dreptul sa isi educe copiii acasa. La testele standardizate date in toata tara, cei educati acasa au avut note mai bune decit cei din scolile private, ca sa nu mai spun ca mult mai bune decit cei din scolile publice.

    Cit despre socializare, cei invatati acasa sint mai bine pregatiti pentru viata de adult decit oricare ceilalti. Decani de facultate spun numai lucruri bune de cei care au fost invatati acasa.

    Daca la copii le merge creierul, au posibilitatea sa treaca mai repede peste materie si sa mearga mai devreme la facultate. Sint copii de 16 ani, chiar si de 9 ani, care incep primul an la facultate. Avantajul invatarii acasa este ca se poate parcurge materia in ritmul copilului. Daca a inteles, se trece la urmatoarea lectie, daca nu, se sta la lectia respectiva pina se intelege.

    Scopul invatarii acasa nu este neaparat cel academic, desi sint superior pregatiti celorlalti. Sint multe aspecte care se pot dezvolta.

    Acum, in Constitutia Romaniei exista un articol care li se da parintilor dreptul de a face scoala acasa, dar cum am spus mai sus, statul incalca Constitutia. Ca in economie, competitia face piata mai buna si mai ieftina. Tot asa si cu scolile. Daca ar exista mai multe posibilitati, pe linga cea de guvern, fiecare om, copil ar putea invata conform stilului sau, astfel avind posibilitatea sa exceleze in viata.

    Sint multe aspecte de discutat. Daca cineva vrea serios sa stie, pot sa va raspund. Pe blog sint mai multe informatii.

  25. Just Me spune:

    Deci Mirele neica nu se transforma nimic intr-o diputa personala, din contra am incercat sa limitez inversunarea lui John. Acum, dragi „concetateni” pot fi de acord cu ce spuneti voi si in special vis-a-vis de faptul ca in familia mea nu exista inca un bebe. Insa de la a specifica ca nu pot realiza ce inseamna un copil intr-o relatie de cuplu pana la crea o nota discordanta cand vine vorba de copii este o cale destul de lunga.
    Da, intradevar, ma declar nemultumit sufleteste de faptul ca nu este al 3-lea membru in familie insa asta nu impune intotdeauna o necunostinta de cauza, fapt pentru care ma vad nevoit sa va contrazic cand aduceti argumente pro necunostinta.
    In alta ordine de idei, John eu nu am blamat reactia ta ci modalitatea de a o expune care uneori lasa de dorit si poate nu-ti dai seama dar chiar atingi anumite corzi sensibile si ranesti fara sa, repet, realizezi dar poate esti putin masochist si nu stim noi.
    Un alt aspect ce tine de cel al invatamantului si al posibilitatilor. John, marii oameni in asta tarisoara, cei de varsta parintilor mei, poate si alor tai, au plecat din niste satuce amarate si au ajuns intelectuali. Am in familia mea multe astfel de exemple si ei nu s-au plans de faptul ca nu au avut conditii ci efectiv si-au urmat cursul ajungand oameni de calitate superioara. De-asemenea am exemple tot in familie si in jurul meu de tineri ca si mine, intelectuali care nu au avut sansa sau norocul de a merge pe o treapta sus in ierarhia acestei societati, treapta de invatamant si sunt la casa lor, fericiti in necazurile lor, nu sunt muritori de foame si nu pribegesc prin lume. Faptul ca viata i-a impins pe o treapta mai mica a compensat cu inteligenta, vointa dorinta de reusita, ambitia si multe alte adjective fara sa mai punem o munca asidua.
    In concluziune, poti sa iti lasi copilul la cele mai inalte scoli ca daca genetic iese lepra (no offence) pai lepra va fi. De-asemneea poti sa iti educ acasa copilul sau acel copil sa nu aiba sanse din punct de vedere social si sa iasa un om de baza si cum a fi om e lucru mare atunci reusita lor este inzecit respectata si adorata.
    Ca sa finalizez cu o morala, citez o persoana draga mie si la care tin imens de mult: „nepoate, fii destept caci geme tara de studenti”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: