Mirabila Braila!

Frumos oras avem! Si nu o spun doar eu, care pot fi acuzata de subiectivism pentru ca sunt braileanca get beget. O spun peisagistii, arhitectii, o spun atatea si atatea persoane care au poposit macar pentru cateva ceasuri pe meleagurile noastre. Frumos dar trist. Frumos dar neexploatat.

Dumnezeu a fost darnic cu Braila, cu orasul dar si cu judetul. Le-a dat din plin amandurora locuri minunate, zone inedite, o istorie bogata si agitata, ce ar putea fi exploatate la maxim si, de ce nu, pe bani multi. Dar, pentru a pune in valoare toate acestea e nevoie si de oameni. Iar in ceea ce priveste „avutia” umana, se pare, Braila e tare saraca. S-a impamantenit un cerc vicios, in care ne rotim haotic simpli cetateni, mari sau mici investitori si autoritati.

Deopotriva calcam in picioare istoria, transformam in kitsch-uri monumentele si lasam in paragina cladirile ingenuncheate de vreme. Distrugem fara discernamant istorie sau ne vindem pe doi lei mostenirea. Iar cand vine vorba sa punem ceva nou in loc, ne impiedicam de coruptie, de nepasare, de incompetenta sau pur si simplu de orgolii marunte.

Dar cum sa fie altfel, intr-un judet in care sute de ani de istorie au fost impinsi in derizoriu si paragina de conducatori inculti pentru care Braila s-a rezumat doar la productii record, in care Balta, o minune a naturii, a devenit Insula Mare, in care zeci de case din centrul vechi, constructii de referinta pentru arhitectura orasului, au fost populate cu tigani si oameni fara capatai, care in nemernicia lor au pus pe foc sau dus la fier vechi adevarate opere de arta, un judet in care conacele boieresti au fost vopsite in culori stridente si, ostentativ, au fost transformate in sedii de CAP, apoi furate caramida cu caramida si transformate in halde de gunoi.

Iarna, cand zgribuliti de Crivat si gerul naprasnic nu stim cum sa ajungem mai repede acasa, poate realizam mai putin, dezastrul. De cum vine primavara si da coltul ierbii insa, constientizam distrugerile si tanjim dupa niste locuri ale noastre, pe care nu neaparat le simtim obiective turistice nationale, dar ni le dorim cu disperare a fi niste zone de agrement si relaxare pentru noi, brailenii. Pentru ca, daca vrem sa fim sinceri, recunoastem ca suntem in situatia incredibila in care, desi autoritatile au investit milioane de euro in reabilitarea centrului vechi, aspectul general este tot acela de prapad. Si asta pentru ca cele mai reprezentative cladiri, de patrimoniu, stau sa cada fara ca nimeni sa poata interveni, dintr-un motiv simplu – si dupa atatia ani ele fac obiectul unor retrocedari… interminabile. Sau, in situatia incredibila in care, cu Dunarea la picioare, cu Lacu Sarat la o aruncatura de bat, cu alte 20 de lacuri naturale sau artificiale de jur imprejur, cu apa dulce sau sarata, noi, brailenii, sa nu avem amenajata nici macar o plaja acatarii. Cu doua paduri, Camnita si Viisoara, cu doua statiuni balneoclimaterice, Lacu Sarat si Caineni, cu Blasova si Balta Mica, cu o sumedenie de alte puncte amenjate pentru relaxare si agremenet, noi, brailenii, nu avem unde petrece omeneste un week-end in aer liber sau o zi la iarba verde. Ne scadam pe unde apucam, facem plaja printre gunoaie si resturi, iar pentru un picnic ne inghesuim masina langa masina pe cativa metri patrati, intr-un vacarm de nedescris, invaluiti de fum si manele. Aceasta e Braila, mirabila Braila!  

Multumesc lui Florentin pentru imagine.

PS  Trebuie totusi sa mentionez ceva. In ultimii ani, au aparut pe ici pe colo cateva investitii private. Multe din ele insa au caracter exclusivist, sunt foarte putin cunoscute publicului larg, iar altele au niste preturi mult peste „puterea de cumparare” chiar si a braileanului de conditie medie.

56 Responses to Mirabila Braila!

  1. Andi spune:

    Jurnalistul Mile Cărpenişan este în comă la Spitalul Judeţean din Timişoara, în stare gravă. Are nevoie de sânge, grupa A2. Dacă aveți prieteni timișoreni cu această grupă, rugați-i să ajungă cât mai repede posibil…

  2. Cati Lupaşcu spune:

    Imi pare rau ca nu pot sa ajut!

  3. […] Mirabila Braila! « Cati Lupaşcu. În oraşul de cuvinte […]

  4. Case de lemn spune:

    Si eu vreau sa imi construiesc o casa de lemn si acum ma documentez peste tot despre ele.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: