Cu o suta de lei, spre Europa

Pe 13 aprilie 2005, Parlamentul European a decis, cu 497 de voturi pentru, 93 impotriva si 71 de abtineri, aderarea Romaniei la Uniunea Europeana incepand cu data de 1 ianuarie 2007. Iata ce scriam privitor la acest lucru in urma cu 5 ani. Intrebarea pentru acum este: cate din problemele evidentiate atunci s-au rezolvat intre timp?

Cu o suta de lei, spre Europa 

Cati LUPASCU (aprilie 2005)

Daca ne facem corect temele, asa cum s-a exprimat, recent, premierul Tariceanu, in cateva sute de zile, vom fi deja cu un picior in Europa. Cu alte cuvinte, nu mai e mult si Romania va trebui sa dea un examen complex in fata europenilor, un examen la care, trebuie sa recunoastem, dezvoltarea rurala va fi cea mai grea disciplina. Daca in celelalte domenii, in stilul nostru caracteristic, o sa reusim sa o mai dam cotita – mai inchidem un corupt, un poluator sau spital – in agricultura si in mediul rural lucrurile sunt precise – daca nu se indeplinesc standardele de bunastare si performanta o sa ajungem cu ambele picioare… in groapa. Si nu vor avea doar taranii de suferit, vom suferi cu totii in egala masura, de la sat sau de la oras, intelectual sau amarat cu doua clase, beneficiar de ajutor social, profesor sau sofer. Daca nu ma credeti acum, cu timpul o sa va convingeti, marea problema a integrarii nu va fi nici economia, nici justitia, ci agricultura.

Dar cum sa ne facem temele corect la capitolul „satul romanesc” atat timp cat majoritatea taranilor traieste sub pragul saraciei iar Guvernul nu se inghesuie sa dea vreun ban! Bani europeni? Sa fim seriosi, ajung la ei doar fermierii bogati si comunitatile instarite, intr-un sat uitat de vreme unde nici macar telefon nu exista oamenii habar nu au ce insemna fonduri „Sapard”. Daca vrem sa fim realisti, recunoastem: taranii sunt pur si simplu ingroziti; pe de o parte, se tem pentru ca nu stiu exact la ce sa se astepte, iar pe de alta, cei mai multi sunt prea batrini si prea saraci ca sa aiba mijloacele si puterea necesare sa lupte.

OK. Daca vrem sa ne batem cu caramida in piept, este simplu – reptam strident: avem timp sa ne pregatim pentru integrare. Reparam casele fostilor CAP-isti, le varuim peretii coscoviti de vreme, le vopsim gardurile haite de ani, le plantam la poarta doi caisi si trei zorele si gata… dam o alta fata satului romanesc. In curte, insa lucrurile se complica. Taranii nu au cum sa renunte la plita din fata cosmeliei numita in ras „bucatarie de vara” pe care, seara, dupa o zi de prasila o infunda cu bete de floarea soarelui sau coceni de porumb, si isi pregatesc traditionala mamaliga si incalzesc olanul cu ciorba de fasole acrita cu prune verzi. Nu au cum sa renunte la vacuta amarata de la care seara si dimineta tarcaie doi-trei litri de lapte, pe care oricum nu se indura sa il bea, ci il preda la „privatizat” sa aiba bani sa-si plateasca cei 10-15 kw pe care ii consuma intr-o luna. Nici la martoaga din cosar nu au cum sa renunte. Ea le cara zi de zi la camp, oasele batogite de virsta si de munca, pe ea o inhama la plugul primit ca zestre de la parinti imediat dupa al doilea razboi mondial. Ea ii cara duminica la targ, unde in schimbul unui ciur de malai si 10 oua cumpara o scandura, un harlet, sau o mana de cuie. Si la cate altele nu poate renunta taranul roman, pentru ca pur si simplu, nu are ce pune in schimb. Mai nou, in drumul catre Europa, ca si cum „urcusul” nu ar fi fost suficient de abrupt, inca o durere le macina noptile: daca din pensia de CAP de 1 milion de lei abia puteau sa se tarasca de azi pe maine, cum sa se descurce, acum, o luna intreaga dintr-o suta de lei? (in acea perioada s-a facut si trecerea la leul greu – n.a.).

Parlamentul European ne-a votat integrarea, noi insa, in loc sa ne fudulim ar trebui sa gandim cu intelepciune, ce presupune asta. Pentru ca, aceasta e realitatea, domnilor: Vrem sau nu vrem, in Europa trebuie sa intram cu totii, si cu saracii si cu batranii satelor. Iar ei, din aceasta pensie amarata de 100 lei, abia pot sa traiasca. Din ce sa isi mai faca si temele pentru integrare?!

Publicitate

25 Responses to Cu o suta de lei, spre Europa

  1. octavpelin spune:

    Rasfoind blogurile,am dat peste acest blog,ma bucur de postarea geniala cu 13 aprilie 2005 cand Parlamentul european a decis aderarea Romaniei la UE,incepand cu data de 1 ianuarie 2007,cu stima Octav!

  2. Cati Lupaşcu spune:

    Bun venit Octav. Desi ne-am mai intersectat pe ici pe colo, esti pentru prima data oaspetele meu. Fii binevenit si, poate si altadata. Toate cele bune!

  3. Incertitudini spune:

    ‘Noi romanii’ pentru unii este o metafora . In catrinta si in ie, scaldandu-si piciorusul in Dunarea albastra.

    Si privirea in unduirile lanurilor de grau. Ca Rodica lui Alecsandri.

    In realitate,inseamna un ciudat amestec – opulenta unora, saracia altora, sperante putine, dezordine, gunoaie, tentatii, insulte,incercari, ambitii, munca nerasplatita, confuzie, tineri si batrani- uitati , verde si albastru,printi si cersetori, rece si cald,scoala si chiul, arta si hotie, nesfarsite spectacole cu masti, ieri si un maine ascuns printre nori.
    Pentru ca soarele este cu dinti. ( in prea multe zile)

  4. Cati Lupaşcu spune:

    Frumos ai descris, o realitate cruda, Gina.

  5. MIKA spune:

    Spunei la un moment dat „Romania trebuie sa-si dea examenul” .L-a dat ,intrarea in UE s-a facut cu un examen la care Romania a avut bafta sa-i pice exact acele 2 lectii care le-a invatat .Se pare ca mentinerea in Ue este mai grea .Este exact ca acele examene la facultate din ziua de azi …pe baza unui dosar.Normal ca cel de la cuca macaii va intra inaintea unuia care stie de 10 ori mai mult decat el,insa …asa merg lucrurile la noi….DIN RAU IN MAI RAU.
    La romani in general se poarta ca in fata casei sa fie curat ,iar in spate sa domneasca mormanele de gunoi (asta apropos de ceea ce spui tu cu casele varuite).
    Guvernul cheltuieste sute de mii de euro pentru nimicuri,insa niciodata nu s-au gandit sa promoveze tara ,sa ii ajute pe tarani sa-si cultive ogoarele ca noi sa nu mai cumparam fructele si legumele de import doar pe motivul ca sunt mai ieftine ….

  6. […] înfășurată pe cel mai subțire dintre degete doar chipul ei alergând spre ușă proaspăt spălat de ploaie ca zâmbetul ei rămas în ploaie ca ploaia Possibly related posts: (automatically generated)Nimic […]

  7. Daniel Tudose spune:

    pentru Romania fosta competitie sportiva Jocurile Balcanice e nivelul maxim, Campionatul European e mult prea mult…

  8. Vania spune:

    Poate se rezolvă totul de la sine şi, aşa cum ne-am integrat, ne vom şi dezintegra…

  9. Cati,
    Asa de mult mi-aplacut spiritul postului tau, ca daca nu eram atent, ma trezeam entuziasmat,ca te-am luat in brate! Bravo, iata ca mai sunt si romani, care gandesc realist!

  10. Cati Lupaşcu spune:

    @ Mika – Guvernul arunca aiurea sute de mii de euro, pe tampenii, exact.
    @ Andi – Mersicut
    @ Dan 🙂 🙂 🙂
    @ Vania – Eu sper sa ne vina mintea la cap cat nu e prea tarziu
    @ Onu – E o realitate pe care o stiu si pe care n-am scapat nicio ocazie sa o reamintesc celor care au ochi sa vada si urechi sa auda

  11. […] îi pătrundea prin tunica ruptă şi plină de sânge. Spada îi tremura în mână, iar părul ei alb, ca al morţii însăşi, era pătat acum de funingine şi sânge. Nu îşi putea privi […]

  12. atata timp cat sistemele nu sunt bine puse la punct, nu se poate vorbi de prioritati punctuale.
    Parerea mea e ca mai intai trebuie responsabilizat cu adevarat factorul uman din administratie, altfel putem vorbi la infinit !
    E adevarat, ramane intrebarea – cum ?

    Zic si eu ! 🙂

  13. scuze, sunt cu capul in nori !
    Multam !

  14. Cati Lupaşcu spune:

    @ Vania Multumesc.
    @ Ganditor Buna intrebare: cum?

  15. … nu stiu ce sa zic !
    Sa-i inghesuim intr-o biserica ?

  16. Cati Lupaşcu spune:

    La cat sunt unii de incuiati, de tematori, de lipsiti de vlaga, de aseviti, de corupti… cred ca nici Dumnezeu nu prea poate sa-i ajute. Avem nevoie de o reforma radicala a aparatului administrativ si de stat si abia apoi vom putea vorbi de o integrare in adevaratul sens al cuvantului. Si asta pentru ca oamenii cu adevarat capabili nu fac politica, iar daca nu faci politica nu poti sa iei decizii, iar daca n-ai puterea sa iei decizii, esti inexistent.
    Atat timp cat sunt promovati in functii cheie oameni precum Sida (acesta e doar un exemplu, generic, ultimul si de aceea imi vine acum in minte), atat timp cat sistemul bancar nu e partener de afaceri ci jecmanitor de afaceri, integrarea noastra este doar fanfaronada.

  17. daurel spune:

    Nu mai am rude apropiate la tara; sunt destul de avansat cu mutarea mea la sat; ca sa aiba fratii si nepotii pe cineva la tara…: este tonic sa ai un refugiu sigur…

  18. Cati Lupaşcu spune:

    Mai ales vara, intr-o curte cu multi copaci…

  19. Andi spune:

    Nu știu cum e cu integrarea corectă, da’ știu că ai un puiuț de politician acasă, pe cinste! M-ai făcut să râd în seara asta! Să îi spui că îl voi vota când crește 🙂
    Noapte bună

  20. Cati Lupaşcu spune:

    Stii ce imi spune acum? Ca esti frumusica da’ ar vrea sa te vada si cu lumina aprinsa, desi intelege… faci economie de resurse 🙂 🙂 🙂

  21. john from London spune:

    e un proces lung , CONSTRUCTORII , vor definitiva , mai trec ani , generatii , suntem in razboi desii nimeni nu ne spune dar se simte , vine ea si vremea noastra , nu va temeti , vremurile sunt peste oameni si nu ooamenii peste vremi

  22. john from London spune:

    pentru JBW , te rog eu sa vi in oras iar , orasul nostru e ca si BRAILA noastra , ca si Casa noastra , hai vino nu fi rau , te rog eu ,

  23. Cati Lupaşcu spune:

    Buna si aici, John. Ai un mesaj si in poiana ca asta e locul nostru preferat pentru strategii, programe si barfulite. Hai te asteptam cu noutati.

  24. […] Păi, să te reparăm! Ce să facem?… Dar, după aia, te întâlneşti cu Melatov. După ce te vezi cu el, să te […]

  25. MicywTds1 spune:

    What a lovely blog post! I am so delighted you thought to write about it.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: