O plapumă prea scurtă şi mâncată rău de molii

„Eu nu mai pot aşa! Mi-e teamă că într-o zi o să pun ceva în mâncare, să o terminăm odată cu toţii!”. Nu e o ameninţare spusă într-o clipă de nebunie. E un vaiet, un strigăt de disperare al unei femei tinere, mamă a doi copii, de 9 şi 6 ani, rămasă fără loc de muncă. Doamna în cauză mi-a povestit că a lucrat, împreună cu soţul ei, până acum câteva luni, în aceeaşi firmă, de comerţ. Firma a dat faliment, patronii au pierdut tot, inclusiv casa, banca a scos-o la vânzare fiindcă giraseră cu ea un împrumut. Din puţinii bani care le-au mai rămas după ce şi-au stins datoriile, oamenii şi-au cumpărat bilete şi au plecat în Italia. „Ce oameni… iar acum sunt vai de ei… Ea îngrijeşte un bătrân, iar el cu ziua prin construcţii. Dar tot e bine, au copiii mari, au putut să plece. Noi, cu doi copii mici, încotro s-o apucăm?”.  Cititi mai departe aici.

18 Responses to O plapumă prea scurtă şi mâncată rău de molii

  1. Daniel Tudose spune:

    trist, e un fenomen ce capata amploare

  2. Cati Lupaşcu spune:

    Asa e, Daniel. De aceea am considerat ca trebuie sa-i acord atentie.
    Din pacate putini dintre cei in masura inteleg dimensiunea corecta a fenomenului. Sau daca o inteleg, prefera sa o ignore, pentru ca nu sunt capabili sa identifice solutii viabile.

  3. Incertitudini spune:

    Sunt multi ani de cand am invatat maxima” Homo homini lupus( est)”.
    Erau alte vremuri. Profesoara mea de latina , diriginta de atunci, ne-a explicat-o intr-o conjunctura care difera mult de cea actuala.

    Din nefericire, esenta este aceeasi.

    Ar exista varianta opusa-perfecta -„Homo res sacra homini”.

  4. Cati Lupaşcu spune:

    Conjunctura actuala Gina este una cu totul deosebita si de aceea maxima ta se lipeste foarte bine…

  5. Andi spune:

    Locuiesc într-o zonă zbuciumată, aud zilnic povești dramatice. Mi-e teamă să nu mă imunizez 😦

  6. cati,Frumos material; si cu toata tristetea lui, este totusi un semnal de alarma; mai ales ca dupa dezastrul celor 4 decenii de comunism, cand n-am invatat nimic; macar ca datoriile se platesc, facem gresala sinucigasa de a ne indreptam tot spre stanga, ignorand o dreapta neputincioasa, nici in familia ei poate. Totusi,am avut cresteri, in comunism; mie mi s-a hipertrofiat prostata; mi-a scazut potenta, ceea ce este tot o crestere; mi-am crescut decent copiii; mi-a crescut frica de indatorari;sa nu raman pe drumuri; mi-a crescut grija, sa-mi tin gura,cand nu se punea problema :”umbrei electronice”; si cate si mai cate alte cresteri, cu care azi depasesc vitregia crizei, mai ales politice, in care ne zbatem!Felicitari.Cu bine!

  7. Cati Lupaşcu spune:

    @ Andi – asta imi spun si eu in fiecare zi.
    @ Onu – Vom avea nevoie de multe alte decenii ca sa scapam de tarele celor 4 de comunism.

  8. Cati,
    Psihologii spun ca dezvatul, are nevoie, de acelasi timp ca pt invat. Dupa un calcul aritmetic:40 de ani de dezvat de la 1989,inseamna 2029,plus remanenta, cand nu mai invatam nimic pe parcurs, de la japonezi, americani, nemti, beneluxeni, elvetieni, scandinavi si anglo-saxoni dar in care sa speram, ca uitam de anticomunism, si ne vedem civilizat si fara atavisme, de treaba.Pana atunci, poate ne apucam ambidextru, de treaba; ca de invatat, vad ca o facem foarte usor, si de rezistenta, la dezvatat.Ma tortureaza un gand, insa: cum de invatam asa de usor, relele comuniste? Se spune, ca o conditie a invatarii, este sa-ti placa ce faci! Oare sa ne fi plact, si sa ni le mai dorim? Cu aceste incertitudini, poate ajungem sa iesim, din marasm.Dar, pana atunci, sa ne inseninam cu zicerile frumoasei Teo Trandafir(mie intotdeauna, mi-au placut grasunicile): Citez, din Gandul de azi:” Sunt pentru legalizarea prostitutiei””Da!Barbatii vor fi mai fericiti, casniciile mai solide” Casatoriile homosexuale:”Mie(ei, adica, lui Teo) mi se par ok. Sunt niste oameni care se iubesc”. Spre a nu afecta prestigiul candidatei PD-L pentru Colegiul 19, mentionez, ca Domnia sa a precizat ulterior, ca nu a inteles ca intrebarea se referea, la relatiile intre homosexuali si nu la casatorii! Sursa:Ziarul Gandul, de joi, 15 aprilie, 2010, pagina 4.

  9. Cati Lupaşcu spune:

    Teo e braileanca… da’ nu ma mai bucur…

  10. […] care este ideea ?  Simplă, viabilă şi realizabilă neîntârziat: anume, ajutorarea producătorilor agricoli individuali, riverani capitalei, cu obţinerea de tarabe de vânzare directă în piaţă a produselor lor. […]

  11. Ravasitoar articol – sa ramai fara casa si sa-ti iei traista-n bat ducandu-te printre straini !
    Trist !
    Ne place sau nu, trebuie sa recunoastem – capitalismul nu e o alee printr-un parc cu trandafiri !
    Departe de mine ideea de a fi cinic – sunt resemnat doar !
    Absenta spiritului moral din parghiile legii, inexistenta unor ghidaje sociale reale – si iata efectele !
    Impartasesc si eu teama lui Andi …

  12. Cati Lupaşcu spune:

    Asa e, Ganditorule – ravasitoare realitate. Nu stiu cum e in alte orase, dar la Braila, daca iau in considerare numarul de cazuri sociale care ne sunt aduse la cunostinta intr-o saptamana, cred ca situatia se inrautateste… nici vorba de iesire din criza.

  13. Cati Lupaşcu spune:

    Am sa ii raspund aici si lui Tavi, comentariul lui a fost postat la comentariile editorialului.
    Oficial, ultimele date, cele de pe martie, arata ca in Romania sunt inregistrati aproape 700.000 de someri. Neoficial eu sunt convinsa ca sunt mai multi. Iar pana la sfarsitul anului sunt sigura ca numarul lor va fi mult mai mare. Repet, eu nu vad nicio imbunatatire a situatiei, nicio raza de lumina ca am iesi din criza.

  14. daurel spune:

    Am citit azi si jurnalul OBIECTIV; Mai citesc cateodata GAZETA DE NORD_VEST. Directoarea de acolo are acelasi nume de familie cu mine; l-a pastrat si dupa casatorie; inca nu m-am dezobisnuit de fosnetul ziarului, dar se invata. PS. Despre saracie, ce sa zic? nimeni nu asculta de nimeni…Un cumnat avea in 1989peste 300.000 de lei; cca. 4 masini DACIA de atunci…sau 3 apartamente in oras (dar el este la tara…).I-a pierdut la CARITAS ( un joc piramidal uitat, deci poate reapare oricand…)

  15. Cati Lupaşcu spune:

    Multumesc pentru ca ne-ati citit.
    Caritas… a facut multe victime, dar s-a invatat o lectie amara din episodul acela. Unii. Altii nu vor invata niciodata…

  16. MBS spune:

    Buna Katiusa,

    Deplang soarta sutelor de mii de someri. Nu este vina lor ca traversam o perioada de criza, nu este vina lor ca avem un guvern PD-L incompetent la guvernare (pe care apropo, unii l-au sustinut in campanie, partidul) dar nu este de iertat pacatul (sa nu spun prostia) de a avea pretentia sa se gandeasca altcineva la securitatea financiara a familiilor lor. Ok, iti mergea bine intr-o anumita perioada a vietii tale, aveai job, aveai o leafa care te multumea, dar cat de inconstient poti fi sa nu vezi mai mult decat perspectiva zilei de astazi. Faci pact cu banca si nu te multumesti la un credit pentru un singur produs, cu o rata pe care sa o poti suporta indiferent de circumstante. Tu vrei sa-ti utilezi tot apartamentul, numai pentru ca banca iti arunca praf in ochi, fara sa te gandesti la somaj, la un accident, doamne fereste, care te-ar pune in imposibilitatea de a mai avea jobul cu salariu multumitor. Cine ar trebui sa se gandeasca la asta in locul tau? Banca? Statul? Guvernantii?
    Daca tu nu esti in stare, macar din instinct de conservare, sa te gandesti la asta, cum poti avea pretentie sa o faca banca pentru tine?
    Stiu ca lansez obsesiv aceasta tema, dar ma uimeste mentalitatea si viziunea pe care o au oamenii fata de viata si persoana lor. Ei, fata de propria lor persoana si familie, nu au nici o obligatie, in schimb toata lumea ar trebui sa le fie lor datoare cu grija, cu compasiune, cu intelegere, sa gandeasca si sa previna sau sa pareze in locul lor eventualele pericole care le ameninta securitatea financiara din prostia, indolenta, credulitatea tampa si uneori din trufia lor. Imi pare rau, dar nu pot fi empatica in acest sens.

  17. Cati Lupaşcu spune:

    Buna MBS… Nici nu ma asteptam sa gandesti altfel… un punct de vedere binevenit. Lucid.
    Pupicei multi micutului… mai vreau pozeeeeeeeeee… Maine poimaine o sa ne faci cunostinta si eu nu o sa-l mai cunosc 🙂

Lasă un comentariu