Când am cunoscut-o, în urmă cu câţiva ani (venise la redacţie să îşi reclame patronul, împreună cu un grup de colegi), mi-am spus că în viaţa mea nu mai văzusem o femeie atât de slabă. Avea, atunci, 36 de ani şi îmi povestea că în ultimii 20 putea număra pe degete nopţile dormite acasă. De la 16 ani lucra „la pâine şi covrigi”, noapte de noapte, lună de lună, de cele mai multe ori chiar şi în week-end. În toţi anii aceştia, trecuse prin mai multe brutării, în ultima era deja de 5. Nu s-ar fi îndurat să plece, colegii erau de treabă, patronul cât de cât îi plătea, aici era malaxor, nu mai frământa la mână saci întregi de făină în fiecare noapte. Era bine faţă de ce pătimise prin altă parte. Dar apăruse o problemă, considera că a muncit destul pentru „o perioadă de probă” – 20 de ani. Şi-ar fi dorit şi ea – ca şi cei care o însoţeau -, o carte de muncă. Nu avusese niciodată şi considera că a ajuns la o vârstă la care ar fi trebuit să se gândească şi la viitor. Cititi mai departe AICI.
[…] articol a fost scris cu scopul de a aduce puţină lumină în atât de tristul grăunte opac de viaţă […]
cati, eu recunosc că sunt una dintre fericitele care a avut mereu carte de muncă, mi s-a părut mereu important să mă gândesc în perspectivă.
dar eu spun că acest cod al muncii, absenţa lui de până acum nu a fost un lucru bun. păcat că trebuie să ne tragă alţii de mânecă şi asta mai mereu…
Si eu, Cami, am lucrat numai „la vedere” cu salriul integral trecut in cartea de munca (pentru ca stii ca se practica 20 in mana 6 in carte), n-am fost niciodata inscrisa in vreun sindicat. Sunt adepta ideii de sindicat, dar nu a „acestui sindicat” care se practica in ziua de astazi.
oooo, sindicatele! judecând după poziţiile sociale pe care le-au dobândit unii lideri de sindicat, nu pot decât să îţi dau mare, mare dreptate. 😦
Ce să mai spui? Ieri am urmărit (nu cu sufletul la gură) ceea ce se întâmpla referitor la noul Cod al Muncii şi mi-am dat (încă o dată) seama că s-a permanentizat un angrenaj fraudolos care ne va duce la pierzanie. Iar domnul Boc avea şi indecenţa de a poza în justiţiar, pamfletar sau ironic… Trist. Foarte mulţi oameni vor avea de suferit…
Extrem de dezamagita am fost si eu, ieri. Si de unii, si de altii. Au fost jalnici. In strada n-au reusit sa adune decat o mana de oameni (poate domnii lideri ar trebui sa se intrebe de ce)iar in parlament se reditau versuri. penibil si demoralizant.
[…] Revoltător de mult “negru”! […]
Cati,
Recunosc că dintr-un fel de „ nu mai cred în nimic , în stare să schimbe în bine„ nu mă mai uit la știri. Sau mă uit puțin.
Mă întorc puțin de la problemă, mă duc în anii mei de școală, pe vremea când într-o seară de iarnă, memoram, apoi recitam în fața părinților înduioșați profund de „ talentul „ meu- ”Împărat și proletar„ zdrobiți orânduiala cea crudă și nedreaptă /ce lumea o împarte în mizeri și bogați ”..
Aș putea continua, n-am uitat poemul și nu-l voi uita vreodată.
Și n-am mai uitat ceva , ceva la care m-am gândit de nenumărate ori..s-ar putea ca unii să zică , este treaba lor, că sunt o romantică rămasă ”agățată „ în vreun colț de lume pierdută..sau , cine știe ..
Știi ce nu voi înțelege niciodată, dar niciodată, la ce le trebuie unora atâta bogăție?
De ce îi exploatează pe alții?
Toți suntem datori cu o viață!!
Mai multe , nu, nicidecum.
Toți suntem egali în fața morții.. uite, Japonia este un exemplu extraordinar- știință, construcție, succese enorme..cineva le reglează pe toate.
Știu că n-am venit cu nicio soluție pentru femeia ” de la covrigi și pâine„, dar aș avea curajul să-l privesc în ochi pe patronul ei și să-l întreb ce lume construiește pentru copiii și pentru nepoții lui.
Of, Gina, cata dreptate poti sa ai!
Nu cred ca mai am ce audauga, aici, acum, cand tu ai pus atat de corect punctul pe „i”.
Patronul, fii convinsa, pentru copii si nepoti a construit nu doar necesarul, ci mult peste.
Adică i-a învățat pe toți cum să ajungă stăpâni de sclavi.
Știi cum se zice- așchia nu sare departe de trunchi..
Exact.Cine se naste din soarece…. tot paine mananca.
Nu stiu cum se face, dar parca unii sunt nascuti in zodia ghinionului si, implicit, a saraciei.
Revoltator sa auzi cum un om care munceste din greu, nu va avea la batranete nici macar o pensie mica.
Si nici macar acum un trai decent, Gabriela.
e revoltator ca sufera .dar si mai revoltator ca stau cu mana intinsa[cersesc]ca altul sa-si creeze bunastarea pe nefericirea ei.era singura in aceasta situatie?nu puteau sa uneasca si sa-si ceara rasplata cuvenita muncii lor?e plina tara de mototoli!!!
E atat de usor sajudeci pe altul… nu-i asa? Da, poate ar fi fost mai corect sa nu mai munceasca deloc si sa mearga la primarie sa ceara ajutor social nu!?
Sunt mii, in panificatie, constructii, comert, agricultura, oameni simpli care NU CER pomana. Si nici n-au sindicat.
Ceea ce se intampla in jurul nostru este revoltator, oamenii sunt nevoiti sa indure jignirea patronilor aparuti peste noapte pentru o bucata de paine, te doare sufletul cand vezi cum oamenii isi pierd umanitatea sii trateaza pe semenii lor ca pe niste scalvi, trist, foarte trist 😦
Dar real.
Foarte real
Aproape ca imi este ciuda din cauza calitatii textului, cand vad care este subiectul, dar mai ales concluzia…
O sa mai putem manca din covrigi atunci cand ne-om revedea?
Cu siguranta. O sa gasim noi in toata Braila niste covrigi deliciosi si „legali”
[…] Top click-uri nastase.wo…quickmobil…theodora03…quickmobil…aliosapopo…cristinama…geotax.wor…catilupasc…gravatar.c…popateapa.… […]
„Cine se naste din soarece…” si „viseaza sa devina sobolan” as improviza eu.
N-o stiam.
E din ciclul „cine se scoala de dimineata… e obosit toata ziua”
romanii se descurajeaza repede…nu e suficient sa iesi 2 ceasuri in strada ci un protest adevarat e ala in care te muti efectiv in strada cateva zile
Eheiii, nici „golanii” nu mai sunt ce au fost odata…
Cati, sunt o multime care nu au de lucru, cauta, iau plata cu ziua…ce carte de munca?! Ce cod?! Abia gasesc ceva de facut, pe bani putini.Trebuie sa ne gandim…mi s-a intamplat, la firma, sa platesc CAS mai mare decat castigul din luna aceea, dar am tinut acest document. Tragic este ca multi nu apuca anii de pensie. Unii investesc. Am cunostinte care nu au carte de munca si prefera sa depuna in mai multe conturi sume care le aduc dobanzi. Da, dar femeia acesta ce sa mai depuna…si mii, sute de mii….milionae de oameni!
Cati, nu mai pot sa ma gandesc la nimic acum.
Daca poti si vrei, vino la…
Vezi aici, pana luni e ok!
http://mirelapete.dexign.ro/2011/03/poveste-parfumata-intre-bloggeri-parfumul-celei-mai-frumoase-vacante/
Weekend placut!
Necesitatea stringenta de a-si asigura traiul pentru ziua de maine ii „obliga” sa accepte acest compromis.
@ Cati,
Buna seara.
Povestea acelei femei este povestea sutelor de mii de femei , mai ales, exploatate de patroni lacomi dupa castiguri rapide si fara a plati taxele si impozitele la stat. Vinovati insa nu sunt numai patronii ci si lucratorii care n-ar fi trebuit sa accepte sa lucreze fara carte de munca. Si mai vinovat este STATUl prin cei abilitati si platiti din banul public sa verifice legalitatea muncii dar, cum bine stim, spaga mica si spaga mare nu-i lsasa sa-si faca cum trebuie treaba si castiga toti mai putin salariatii care se trezesc dupa 15-20 de ani fara carte de munca iar la pensie vor intreba , vorba marinarului, UNDE-MI SUNT BANISORII ! Cat despre CODUL MUNCII si cei 50.000 de sindicalisti, vezi http://aliosapopovici.wordpress.com/2011/03/07/am-fost-si-eu-acolo , ultimile comentarii.
Cu respect, Aliosa.
Coruptia, da e una din cauze.
Despre miting, am scris la tine.
cauza e slaba mediatizare a drepturilor omului.
Ar trebui si o lege care sa oblige orice angajat sa-si notifice statutul, sindicatelor – inca din prima zi de lucru. 😉
[…] Revoltător de mult “negru”! […]