Destine furate

Emoţii şi lacrimi. Cu bucurie sau cu dezamăgire, ieri, absolvenţii de clasa a VIII-a au mai încheiat un episod din viaţă. Unora li s-a împlinit visul, au fost admişi exact unde şi-au dorit, altora, dimpotrivă, li s-au năruit speranţele.
Mă întorc în timp şi mă văd pe mine, copilă, în faţa listelor. Plâng. Sunt nemulţumită de rezultat, deşi fusesem admisă exact la liceul şi specializarea pentru care optasem. Nota însă era sub aşteptări. Eram conştientă că puteam mai mult, că unele dintre subiectele pe care le ratasem fuseseră floare la ureche. Eram sigură că meritam mai mult. Cititi mai departe in „Obiectiv – Vocea Brailei”.

Publicitate

41 Responses to Destine furate

 1. Mi-a plăcut mult stilul emoționant deși, ca profesor, nu împărtășesc aceleași puncte de vedere.

  • Cati Lupaşcu spune:

   Avem libertatea de opinie. Iar eu respect asta. Ca persoana din afara sistemului, ca mama in special, poate vad altfel lucrurile. Dar mi-ar placea sa aflu care este, din punctul de vedere al unui cadru didactic, cea mai corecta varianta de admitere la liceu.

   • Cum nimeni nu deține adevărul absolut, nici eu, nu am pretenția că aș cunoaște cea mai bună variantă de admitere în liceu. De ce ?
    Pentru că în România infractorii, să nu le zicem astfel pentru că sună urât urechilor, cei care încalcă legea găsesc de fiecare dată o metodă să o facă.

    Atunci când examenele se dădeau într-un liceu , examen de admitere, conducerile liceelor bune aveau tot interesul ca să se facă o selecție corectă. Da, elevul de la țară sau dintr-un cartier mărginaș era inhibat.

    Dar marea majoritate a elevilor erau admiși pentru meritele lor.

    Am să fac o divagație.
    Fiul meu, la sfârșitul clasei a- IV- a a susținut un examen pentru ca din clasa a-V-a să ocupe un loc la clasa specială a unui colegiu. A fost depunctat deoarece erau foarte mulți candidați cu relații care trebuiau să fie admiși. Voiau chiar să-i dea nota 7 la matematică . El luase la olimpiada județeană nota 10. Cineva a realizat că este fiul meu și că s-ar putea să-i reclam și au sfârșit prin a-i da nota pe care o merita. 10.

    Să revin. Pentru cei care aveau relații se găsea o modalitate ca să se pună un semn și să se facă adăugirile necesare după. Aceasta era o modalitate dar, fiiți convinsă, că în privința inventivității nu se duce lipsă.

    La început examenul de capacitate a fost corect desfășurat. Un pic. Imediat s-au găsit posibilități multiple de a se frauda.Am auzit că prețul era între 500 dolari și 500 euro. Apoi numai euro a fost moneda de mituire. Părinții povestesc totdeauna unei prietene care prietenă spune unei alte prietene și tot așa.

    S-a întâmplat ca în unele clase să se dea subiectele rezolvate la întreaga clasă ca să nu iasă scandal. Pentru persoanele foarte importante se aranjează ca elevul să dea examenul separat.
    S-a întâmplat ca o mamă auzind că toți elevii au copiat a reclamat la minister. Presa în mod sigur nu a aflat așa cum nu află multe. Era supărată pentru faptul că plătise zeci de milioane ca să-și mediteze fata , era vorba de o fată serioasă, și , prin copiere, elevii ai căror părinți nu cheltuiseră un bănuț obțineau note mari.

    Pe de altă parte, sunt părinți care nu se simt responsabili cu nimic. Dirigintele clasei și directorul întocmește dosarul și îl depune.
    Părintele doar semnează.

    În zilele noastre sunt școli unde de frică sau din respect pentru ei, ca profesori, nu se copiază. În schimb, în altele , copiatul depășește și tehnicile de la bacalaureat.

    Scriați de faptul că notele de la anumite discipline mărește media generală și deci cea de admitere. O mărește la toți elevii din țară chit că este vorba de mediul rural sau urban.

    Nu mi se pare benefic faptul că se ține cont de mediile obținute în gimnaziu . Ca profesori suntem oameni , nu mașini, și nu este nevoie să fim mituiți ca să fim mai indulgenți cu proprii elevi.

    În ceea ce mă privește în general notele obținute de elevi la teza dată împreună cu mine , ca profesor la clasă, este foarte apropiată de cea pe care o obțin elevii când dau examen.

    Dumneavoastră hotărâți care metodă este mai bună.
    Ar mai fi o soluție. Să fim cu toții urmăriți cu ajutorul camerelor de filmat tot timpul.

 2. daurel spune:

  Corect !
  Trebuie cel putin cele trei categorii: vocational, uman si real.
  Nu intamplator le-am scris in aceasta ordine…

 3. Corect! Nici eu nu sunt de acord cu luarea in calcul a notelor din anii precedenti fiindcă sistemul de notare diferă de la scoala la scoala in functie de nivelul claselor sau de exigenţa profesorilor. Si cand este vorba de sutimi pentru a hotărâ un destin, mi se pare absolut nedrept acest calcul. Dar pana la urma, durerea mare în învătământul românesc este că se scot absolvenţi de liceu in serie şi nu ştiu să lege trei cuvinte fără să facă un dezacord!

 4. VirtualKid spune:

  Mie mi s-a parut ca ai cam evitat la maxim sa faci comparatii, chiar daca unii mai tineri ar pomeni imediat despre divergenta viziunilor intre generatii.

  Mai ales in cazul educatiei, Romania nu mai are solutii colective. Varfurile nu se mai pot afirma decat daca se nasc acolo unde trebuie. Restul…. Dumnezeu cu mila!

 5. Aliosa spune:

  @ Cati,
  Despre INVĂȚĂMÂNTUL ROMÂNESC si-n mod deosebit despre BACALAUREAT 2011 ,am spus foarte mult atât eu cât si „ dictaturajustitiei ” si „ incertitudini” pe :http://aliosapopovici.wordpress.com/2011/06/29/Se-intâmplă-doar-la-noi-bacalaureat-2011 , incepând cu pct.13 , incât nu are rost să repet si aici. Nefiind in sistem dar stiind multe de la sotia profesoară de liceu o viată intreagă si de la colegii ei, prietenii nostri,de la cei doi copii ( fata si băiatul ) care s-au confruntat cu toate schimbările provocate in invătământ de orgoliile politice ale celor care s-au perindat la guvernare după decembrie 1989, dar si de la ceea ce s-a intâmplat pe timpul claselor primare, gimnaziale , liceale, la absolviri si admiteri in ultimii 20 de ani, mi-am făcut deja o părere pe care nimeni nu mi-o poate schimba . Când prima promotie cu OPT clase a sustinut ADMITEREA la liceu ( 1965 ) NU S-A TINUT CONT de media de absolvire a celor opt clase ( personal,9,83 ) ci de modul cum am tratat SUBIECTELE la limba si literatura română si la matematică , si, implicit , de notele obtinute la cele două materii ! Cu totii STIM cum se acordă NOTELE astăzi in scoala generală si-atunci, cum e cu cei care n-au nici din ce bea apă ? …… „ Cea mai corectă variantă de admitere la liceu ” ?
  ADMITEREA pe bază de EXAMEN de ADMITERE nu pe baza NOTELOR primite pe spagă ! Computerul nu stie care elev a dat spagă pentru NOTE si-atunci, vorba lui Băsescu pe care nu-l inghit de fel : „ ȘCOALA ROMÂNEASCĂ SCOATE TÂMPIȚI” !
  Weekend plăcut tuturor !
  Cu respect, Aliosa.

 6. […] circa 2.300 de contractori americani ucişi; […]

 7. […] ca toti ceilalti, resursele necesare pentru a obtine ceea ce iti doresti de la viata. Startul spre fericire se da de la aceeasi linie. Ca sa reusesti, uneori trebuie sa inveti sa si pierzi, sa lasi sa plece, […]

 8. incertitudini spune:

  Gabi,
  Fiecare are ”adevărul „lui despre școală, asta desprind din tot ce citesc, văd, ascult.
  Unii vor râde, dar știi ce cred că ar redresa traiectoria școlii noastre? reintegrarea în sistem, măcar pentru cinci ani , a tuturor profesorilor foarte buni, aflați în viață.
  Vezi? este adevărul meu.

 9. […] Carmen, Giana, Clipe de Cluj,  Teo Negura,  Alice, Gina,  Caius,Cati, Coolnewz,  GabiMyHeartToYourNeart,  Gabriela Elena, Haicasepoate, Ilarie, Luna […]

 10. Mirela spune:

  Bine te-am regasit! Am sosit, a fost mai mult decat excelent si va mai fi, ca e o vara perfecta, cu soare si cer senin. Ma bucur sa te revad si mai povestim, ca abia am despachetat cateva…poze! 😉

 11. Mirela spune:

  Bine te-am regasit! Am sosit, a fost mai mult decat excelent si va mai fi, ca e o vara perfecta, cu soare si cer senin. Ma bucur sa te revad si mai povestim, ca abia am despachetat cateva…poze! 😉
  O zi minunata sa aveti! 🙂

 12. […] la Paris. * Va urma Aurora, Carmen, Giana, Clipe de Cluj,  Teo Negura,  Alice, Gina,  Caius,Cati, Vania, Coolnewz,  GabiMyHeartToYourNeart,  Gabriela Elena, Haicasepoate, Ilarie, Luna […]

 13. […] Carmen, Giana, Clipe de Cluj,  Teo Negura,  Alice, Gina,  Caius,Cati, Vania, Coolnewz,  GabiMyHeartToYourNeart,  Gabriela Elena, Haicasepoate, Ilarie, Luna […]

 14. […] Negura, Androxa,  Ulise,  Vis si realitate, Zamfir Pop, Aurora, Carmen, Giana,  Alice, Gina,  Cati,  Haicasepoate, Ilarie, Tabara Altfel, Virusverbalis,   Griska,   Link Ping,  Zina, Daurel,  […]

 15. Gabriela spune:

  De cand s-a luat decizia ca media de la gimnaziu sa influenteze admiterea in liceu, invatamatul liceal a avut de suferit.
  Din pacate, elevul a fost invatat de sistem sa nu mai invete pentru el, ci pentru nota. Deci, am facut din micutii astia niste vanatori de note.

  Bine te-am regasit!

  • Cati Lupaşcu spune:

   Bine ai revenit, Gabriela! Sper ca ai petrecut bine cat ai fost plecata.
   Da, asa, niste robotei care inghit informatii pe banda rulanta, pe care a doua zi le sterg ca sa poata absorbi altele.

 16. […] veste bună şi către: Andra Pavel, Adina Olivia Huţanu, Ana Veronica, Andrei, Androxa, Anca, Cati Lupaşcu, Cella, Cenuşăreasa, Cristi Milla, Daniela Alexandrescu, Diana Alzner, Dionis, Doina Popescu, […]

 17. […] Gabriela Elena, Alice, ,Luna Patrata, Vania,   Napocel, , Nea Costache,    Giana,   Cati,  Ilarie, Tabara Altfel,  Link Ping, Supravietuitor,  Daurel,   Gabi, Garbriela Cimpoca, […]

 18. Mirela spune:

  Cati, sper ca esti bine. O saptamana buna si frumoasa! 🙂

 19. […] , Cell 61 (sper sa reapara intr-o zi ), Marius , Blue , Brad ,PorculVegetal , Caius ,Cati ca voi , Cati Lupascu , Cosmin Stefanescu , Costi Comba , Cristi , Danette , Daurel , Angela , Doina Popescu , Flavius , […]

 20. aki 6262 spune:

  Buna ziua,
  Este adevarat ca viata nu mi-a dat de ales legat de acest subiect, dar nu voi obosi sa sper…
  O sa ma intrebati – de ce ? Iar eu am sa va raspund : daca as obosi copii mei ar insemna sa moara, asa ca nu am de ales si nu trebuie sa obosesc – priveste si spune-mi daca ati fi eu, ce ati face, ati continua, sau ati obosi :  http://www.acasatv.ro/noutati-acasa/emisiuni/la-po vestiri-adevarate-doua-surori-gemene-au-urgent-nev oie-de.html

  Multumesc ca macar mi-ati dat sansa sa las acest mesaj si sa sper.
  Daniela Zaharia
  tel.+40763664224

 21. Examenele de admitere cu teste grila, cred ca ar fi o solutie buna, ca sa nu intervina subiectivismul….Cine a invatat, raspunde, cine nu, nu are cum sa o mai abureasca….Si atunci e mai greu si cu copiatul, subiecte multiple, te plimba prin materie, mi se pare cel mai corect 🙂

 22. […] Clipe de Cluj, Gabriela Elena, Napocel, Nea Costache, Cati, Garbriela Cimpoca, Gabriela Neagu, Gina, Georgiana, Zamfir Pop, -X-.,Teo Negura, Alice, Ana […]

 23. […]  RazvanRC, Rokssana,  Simion Cristian, Teo Negura, Tibi, Ulise, Vania, Micutu, Adrian, Pinka, Cati Lupascu , Cosmin Stefanescu, Costin Comba, Angela,  Doina , Flavius Obeada, George Valah , Munteanu, Magda […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: