Din ce aluat suntem plămădiţi noi, românii, de am ajuns să ne comportăm atât de barbar? Unde, pe drumul acesta lung al istoriei, ne-am pierdut „temelia sufletului” şi am început să scoatem la suprafaţă mai mult ce e rău? Nu sunt de genul celor care văd doar urâtul în tot ce ne-nconjoară. Dar mă tem că din ce în ce mai greu reuşesc să descopăr frumuseţea unui caracter, inocenţa unui chip, eleganţa unui gest. Tot mai greu întâlnesc bunăvoinţa, răbdarea, înţelepciunea, devotamentul. Cititi mai departe AICI.
Cati,
Cred că lipsesc ambele.
Dacă ar fi credință, sigur s-ar conștientiza sacralitatea.
Credința nu este valabilă doar într-un moment. Există . Sau, dimpotrivă.
Respect toate vârstele.
Dar ce mai pot spune dacă venerabilele bătrâne de care tocmai vorbești s-au îmbrâncit/jignit/răzvrătit, ca să ajungă oricum, acolo unde voiau, făcându-și semnul crucii și bătând apoi câteva mătănii, cu gândul la ajutorul divin?
Rareori simt , sufletește , dorința de a folosi pluralul- noi, românii/ noi, adulții/ noi, ortodocșii/ noi, femeile..
Suntem și rămânem ceea am adunat.
O zi însorită îți doresc!
Si imbatranim exact asa cum am trait. Sincer, nu m-as identifica nici acum nici este 100 de ani cu femeile acelea. Pur si simplu as fi plecat, indiferent de efortul depus pentru a ajunge acolo. Noi, ei, voi, e doar un mod de exprimare.
Suntem un popor ORTODOX, mergem, cu smerenie, la biserică, îl ascultăm (cică) pe taica popa ce zice, ținem post (ÎNTOTDEAUNA, ce, mai e vreun dubiu?), mergem la denie, ne spovedim, tămâiem prin cimitir, suntem categorici și suficienți, că așa e românul: mândru nevoie mare! Dar nu știm nici măcar ce sărbători de Paști.
Poate că videoclipul următor spune mai multe decât am reușit eu.
Iar despre civilizație… chiar așa, ce-o mai fi aia?
Ei, Mel, cu asta chiar m-ai terminat. Sunt rupte din alt film 😦
cati, eu cred că ne lipseşte educaţia, cum ai spus şi tu. statul la cozi vreme de atâţia amar de ani, ca să apucăm şi noi, orie s-ar fi dat nu ne iese aşa de uşor din sânge. câtă vreme nu învăţăm să ne respectăm unii pe ceilalţi astfel de imagini vor mai fi… vor mai fi. 😦
Ma tem ca ai mare dreptate.
Cati,Superb articol, dar ca interlocutor la raspunsuri, nu te plac.Nu cozile, ne-au idiotit, ci gena proasta din noi, a inventat cozile, cu ajutorul acelorasi confrati, care acum desfiinteaza educatie, sanatate democratie,demnitate, prolifereaza ura intre semeni, pe motive doctrinare.
Pisicile mele maidaneze, din spatele blocului, sunt mai civilizate intre ele, decat noi dreptcredinciosii cu ifose veleitare doctrinar.
Am vizitat Vaticanul. In Capela Sixtina, am avut senzatia de a avea cetatenie universala.Este impresionant sa vezi bunul simt, devenit stare de spirit.
Oricum, din mahnirea neintelegerii tale, a razbatut izvorul bucuriei lecturii.
Poate intrebandu-ne responsabil, si nu repetand penibil prejudecati- (ce usor este) vom reusi un raspuns veridic, dilemei tale.
Madi si Onu Blog.
GENA, mai draga!
Stii, Onu, conteaza cred mai putin de ce. M-am saturat sa ne tot cautam si gasim scuze. E trist ca nu ne putem rupe de trecut si sa facem cu adevarat pasul catre viitor. Corectez: UNII
Va imbratisez si eu, mai draga!
Cati, draga,
Stii.., de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere; asa ca la ce bun? Doar de dragul blogului? Noi trei, cred ca am realizt insa cruzimea realitatii.
Madi si Onu Blog
PS: Unii suntem aproape toti, iar viitorul se construieste/demoleaza azi,mai ales cu unii.Un sfarsit de saptamana, minunat ca tine, pentru voi toti!
Probabil ca imbulzeala la evenimente religioase face parte din traditie; (sau tranzitie ?)
Din amandoua cred.
[…] Usca, Ilarie, IoanSorinUsca, Vania, Vero, Rokssana, Schtiel, Soseta, Vis si realitate, Alex, Alecu, Cati, Haicasepoate, Andrei, Theodora, Nelinistitu’, Bogdan Onin, Gabriela, Cristi, Nea Costache, […]
Exact asa gândesc si eu: educatia lipseste. Simtul fin, sufletele cultivate, sunt din ce în ce mai rare!… Nu stiu unde gresim în educarea noilor generatii, nu stiu unde gresim în dezvolarea relatiile interumane, dar ceva facem fals si asta din ce în ce mai des! Si cumva suntem si noi vinovati ca nu am gasit înca timp si putere sa schimbam Lumea…
Atat timp cat scara de valori este anapoda constuita, Carmen, cat marlania e virtute, trebuie sa ne asumam si consecintele. Nu stiu cum si cand vom putea intra in normalitate.
[…] timpul să avem încredere în ceea ce suntem şi să nu fim doar ustensilele cu care se creează, ci să fim chiar opera de artă în sine. Avem puterea să facem mai mult decât […]
Cati, ai atins puncte tari, fierbinti, ca orice ziarist care se respecta. Unora…da UNORA LE LIPSESTE EDUCATIA. Mie, nu! Tie, nu! Afirm asta in cunostinta de cauza. O multime de neica nimeni injura oameni care-si vad de treaba, etc etc (asta si aici, in virtual, ho , doar stii!). Le lipseste cel mai elementar bun simt. Te trezesti impins, inghiontit, injurat. Nu degeaba e bine sa ne dam copiii la arte martiale, si nu glumesc cand afirm asta. UNII nu ii respecta pe ceilalti, ba chiar se complac in compania celor care nu respecta pe nimeni, care lovesc, jignesc, barfesc! Lor LE LIPSESTE EDUCATIA. Mie, nu. Tie, nu! Cand CEI care se simt vor invata ca oamenii trebuie sa se respecte unii pe altii, nu doar sa pretinda respect de la altii, atunci vor intra si in ograda mea. Pana atunci, singura mea ARMA eate lipsa de consideratie fata de acestia. Am oboist sa incerc sa-i educ. Am oboist sa le vad marsaviile zilnice, aici, sau in scoli, in strada, in alte locuri (si in Blogosfera). Daca cel vinovat ar sesiza barna din ochiul lui, n-ar vedea paiul din ochiul celuilalt!
Stii care e cea mai grea meteahna autohtona? Ca mereu vinovatii cauta sa dea vina pe ceilalti, ca nimeni nu mai suporta sa fie condus, toti vor sa fie sefi, uitand ca un sef trebuie sa dea exemplu, in primul rand, printr-o conduita ireprosabila. A ajuns limbajul fara perdea si obscenitatea trasatura unui potemtial lider de opinie? Ca vad ca multe si multi se aciueaza pe langa cate unul din asta. Pai atunci, de ce sa mai miram…
Weekend fericit Cati, mai vorbim noi, va pupam! 🙂
[…] Ana Usca, Ilarie, IoanSorinUsca, Vania, Vero, Rokssana, Schtiel, Soseta, Vis si realitate, Alecu, Cati, Haicasepoate, Andrei, Theodora, Nelinistitu’, Bogdan Onin, Gabriela, Cristi, Nea Costache, […]
Salut! Te intereseaza un link exchange cu ARFE.RO? Are PageRank 3 si aproape 2000 unici/zi. Contacteaza-ma te rog pe contact[at]arfe.ro daca te intereseaza. Mai multe detalii aici: http://arfe.ro/parteneri/
Daca ai spus ca am probleme postez tot articolul meu ca pe un comentariu. Mai vad pe urma ce mai fac!
Banu face legea!
Posted by popateapa pe 9 mai 2011
1 Votes
Prietenul Aliosa m-a rugat sa citesc artic0lul sau ZIUA EUROPEI la TURNU MĂGURELE .
Zis și făcut. Am citit și am comentat .
Mi-am adus aminte ca și la noi în Oltenita este un monument dedicat eroilor căzuți pe câmpurile de lupta.
Iata cum arata monumentul
Iata cum arata monumentul
Cu lacat la poarta
Cu lacăt la poarta
Dărâmat
Ma întreb și eu, ca prostu, cine are interes sa dărâme monumentul, sa fie biserica…, sa fie primăria….,sa fie nenea primaru….(care printre altele și el făcea de garda ca elev la monument)??? Cin’ sa fie? Cin’ sa fie?
Am zis de biserica pentru ca în dreapta spate se vede casa parohiala. Am zis nenea primaru ca el vrea sa se extindă peste tot prin oraș.
De fapt nu are de-a face cu istoria națională, decât prin faptul ca bătălia a fost dusa la Oltenita. Este monumentul ostașilor rusi căzuți în războiul Crimeei 1853-1856, bătălia de la Oltenita¹. Ce treaba avem noi cu rusii. Sa le dărâmam monumentul, chiar dacă face parte din Europa. Si de fapt încă nu era URSS. Oare în acel război n-au murit și romani? De fapt într-un articol mai vechi spuneam ca nu știm sa ne valorificam la maxim resursele. Pe piața mondiala s-au vândut bucăți din zidul Berlinului la preturi foarte mari. Primăria din Budapesta a vândut americanilor la o licitație , un bust al lui Lenin dintr-un parc public cu 500.000 de dolari. Si n-are rost sa înșiruim. In loc sa menținem în stare cat mai buna și sa promovam elementele istorice ce le avem, noi încercăm sa le distrugem. Daca in baza de date a unei agenții de voiaj ar fi trecut acest monument. Fiți siguri ca muli rusi ar dori sa vina sa îl vadă. ei sunt mai patrioti ca noi.
¹.24 martie – încep lucrările pregătitoare pentru asediul Silistrei de
către trupele ruseşti.
Ida (Saide), soţia mareşalului Omer Paşa, româncă,
sora compozitorului craiovean Gheorghe Simonis,
compune Marşul Silistrei; anterior compusese
Marşul Olteniţei. Ambele sunt publicate în „The
Illustrated London News” No.684/May 27, 1854 şi,
respectiv, No.723/January 13, 1855.
Pictorul şi fotograful Carol Szahtmari (1812-1887),
care avea un studio în Bucureşti unde invitase pe
generalii şi ofiţerii superiori ruşi să-i pozeze, are
iniţiativa, la începutul lunii aprilie, de a-şi încărca
într-un fugon aparatele şi soluţiile necesare (folosea
tehnica clişeelor de sticlă cu colodiu umed) şi a se deplasa la teatrul războiului, în apropierea Olteniţei, de unde ia primele imagini ale câmpului de luptă. Astfel, el devine primul reporter fotograf din lume, devansându-l cu unsprezece luni pe britanicul Roger Fenton, care a lucrat numai în Crimeea.
RĂZBOIUL CRIMEEI (II). 1854
23 oct./4 nov.Bătălia de la Olteniţa, prima confruntare majoră între ruşi şi turci. Pe 20 octombrie, turcii trecuseră Dunărea de la Turtucaia, şi-şi instalaseră forţele pe o insulă împădurită de pe care, pe 21 octombrie, au pornit atacul asupra carantinei pe care au ocupat-o cu uşurinţă, alungând pichetul de cazaci. Pe 23 octombrie, ruşii pornesc o acţiune de recucerire a carantinei şi, după un neaşteptat succes dată fiind inferioritatea lor numerică, generalul Piotr Andreevici Dannenberg opreşte atacul şi ordonă retragerea.
Pictorul Theodor Aman (1831-1891) va executa o mare compoziţie cu Bătălia de la Olteniţa pe care o va oferi, în 1854, sultanului Abdul Medjid; pentru a~l răsplăti, acesta îl decorează cu Ordinul Medjidie; lucrarea se află şi azi în galeria de picturi istorice de la Dolmabahce Sarayi din Istanbul.
VĂ MAI AMINTIŢI DE RĂZBOIUL CRIMEII?
Emilia Corbu
Am dat căutare pe google Războiul Crimeei-Batalia de la Oltenita și am primit peste 1000 de legături. Deci a fost un moment important! Numai noi nu știm sa ne prețuim istoria. Noi oltenițeni.
De ce ma mir? De prost! Atâta timp cat primarul este mai interesat de dezvoltare Aqua Parc din Oltenita și de ziua Oltenitei sa polueze sonor un oraș întreg, nu știu de ce ma mai mir. E normal ca acolo sa vina toți Maneliștii minune, sa concerteze(?), Sa apară toate Oanele Zavoranu si Elodiile pe firmament. Asa se încurajează cultura în Oltenita! Da’ ce ma mai mir ca prostu’? Lipsa de cultura a devenit o boala ce tinde sa devina perena, ce este cultivata instinctiv de la cel mai de jos nivel, pana în fruntea tarii.
[…] Să aveţi o zi bună! […]
[…] Ana Usca, Ilarie, IoanSorinUsca, Vania, Vero, Rokssana, Schtiel, Soseta, Vis si realitate, Alecu, Cati, Haicasepoate, Andrei, Theodora, Nelinistitu’, Bogdan Onin, Gabriela, Cristi, Nea Costache, […]
[…] Ana Usca, Ilarie, IoanSorinUsca, Vania, Vero, Rokssana, Schtiel, Soseta, Vis si realitate, Alecu, Cati, Haicasepoate, Andrei, Theodora, Nelinistitu’, Bogdan Onin, Gabriela, Cristi, Nea Costache, […]
[…] Teo, Nea Costache, Clipe de Cluj, G1b2i3, Hai că se poate, Mirela, Gând licitat, Mirela Pete, Cati Lupaşcu, Theodora Marinescu, Ana Veronica, Ioan Sorin […]
@ Cati,
Interesantă intrebare !
După umila mea părere, unii dintre români si-au pierdut „ temelia sufletului ” când s-au indepărtat de DUMNEZEU si s-au apropiat de BANUL PUBLIC care-i „ ochiul diavolului ” si de care nu se mai scapă cu una cu două !
Dar, ca să mai uităm de astfel de intrebări dureroase, te invit pe TINE si pe DISTINSELE tale vizitatoare si comentatoare, dintre care unele mă cunosc din alte comentarii, pe http://aliosapopovici.wordpress.com/2011/05/08/ZIUA-EUROPEI-LA-TURNU-MĂGURELE pe ritm de samba, ceardaș,tangou, vals, kazaciok,bătuta pe loc si multe altele…
Cu stimă pentru tine si distinsele tale vizitatoare, Alioșa.
[…] Şi-apoi, să nu fim hapsâni, Din 22 televiziuni, doar două, USL votează ! Dacă susţin Monarhia, şi vizez Preşedinţia ? E politică frăţie, nimic nu-i pe veresie. Îţi promit, până-mi dai […]
[…] Cati Lupascu […]
[…] Usca, Alecu, Alex, Androxa,Blog de furaciuni, Andrei, Aura, Bogdan Onin, Caius, Calin, Cati, Cristi, Deea, Flavius, Gabriela, Hai ca se poate, Ilarie, Ioan Sorin Usca,Vania, Vali, Florin, […]
[…] Aurora Georgescu, CELLA, Stropi de Suflet, Gabriela Neagu, se-cret, Scorpio, Vania, Cati, CARMEN, Coolnewz,Melami, -X-, Teo Negura, Ana Usca, Caius, Clipe de Cluj, Gabi123, Gabriela Elena, […]
[…] Usca, Alecu, Alex, Androxa,Blog de furaciuni, Andrei, Aura, Bogdan Onin,Caius, Calin, Cati, Cristi, Deea, Flavius, Gabriela, Hai ca se poate, Ilarie, Ioan Sorin Usca,Vania, Vali, Florin, […]
[…] Vania., Caius, Ioan Sorin Usca, Theodora, Georgiana, CELLA, Gabriela Neagu, se-cret, Scorpio, Cati, Coolnewz,Melami, -X-, Aurora, Flavius, Gabi123, Gabriela Savitsky, Mesterul Manole, […]
[…] Judeca tu […]
[…] Vania., Caius, Ioan Sorin Usca, Theodora,Georgiana, CELLA, Gabriela Neagu, se-cret, Scorpio, Cati, Teo Negura, Flavius, Carmen Negoiţă, Grişka, Nea Costache ,Vera, Zina, Gabi […]
Lipsa de respect este un atu al imbecilitatii, forta este dupa cum spunea un autor celebru ultimul refugiu al incompetentilor. La noi ordinea si disciplina sau mai bine zis lipsa lor se invata inca din scoala. Si mai grav este ca exportam cu draga inima in toata Europa mizeria noastra. Deja litoralul bulgaresc este manelizat, turcii si grecii urmeaza, atacam vartos Franta, Italia, Spania si Anglia. In curand toata Europa va fi a noastra.
Sau poate doar sunt mediatizate mai mult lucrurile rele pe care le fac romanii peste granite.
[…] Vania., Caius, Angela, Ioan Sorin Usca, Theodora, CELLA, Gabriela Neagu, se-cret, Scorpio, Cati, -X-, Aurora, Teo Negura, Flavius, Gabriela Savitsky, Mesterul Manole, Carmen Negoiţă, […]
[…] prezenta doamnei de fum: Alex Mazilu, Altcersenin, Ana Hodinitu, Ana Usca, Androxa, Caius, Cammely, Cati Lupascu, Clipe de Cluj, Gabi-g1b2i3, Gabriela Savitsky, Gand licitat, Gabriela Ilies, George Valah, Ilarie, […]
[…] : Andi Bob, Alex Mazilu, Bogdan, Caius, Cati, Călin Hera, Cristian Dima, Carmen Negoiţă, Flavius, Gabriela Savitsky, Lunapătrată, Mirela […]
se confunda tot mai mult superstitia cu credinta.
Stii, chiar vorbeam cu colegii mei de lucrul acesta.
Ne intrebam catre ce ne indreptam, catre fanatism religios sau supersitite excerbata? Si am inclinat mai mult catre varianta doi.
[…] Judeca tu […]
[…] Cati Lupascu […]
[…] meu este Cacofonul Român. Maica care m-a făcut nu a auzit câte am auzit eu la viaţa mea şi mulţi m-au întrebat că care ar fi […]
[…] Cati Lupascu […]
[…] Judeca tu […]