Viata furata

Recunosc din start, sunt absolventa unei singure facultati, de inginerie, inceputa inainte de ’89. Nu am facut o a doua facultate, desi, sincer, de multe ori ma uit la CV-ul meu si pare atat de firav fara titlul de licentiat! – pentru ca pe atunci se dadea examen de diploma. Nu va ganditi ca nu mi-as fi „permis” o a doua facultate, dar pur si simplu n-a fost sa fie. La inceput, in primul an de dupa absolvire, dupa atata matematica, fizica si chimie, dupa atatea nopti petrecute scriind proiecte, nu doream decat sa dorm, sa merg la munte si la mare si sa citesc zecile de carti pe care le tot amanasem in ultima vreme. Mi se parea prea mult si prea repede sa reincep stresul examenelor si sesiunii.

Apoi, dupa cativa ani, universitatile particulare au impanzit orasul. Si dintr-odata unde te duceai, unde te uitai, nu dadeai decat de studenti. Fosti amici, fosti colegi, vecini sau simple cunostinte, care inainte de ’89 nici macar nu se incumetasera sa dea o admitere, erau acum, care mai de care, studenti la tot soiul de specializari moderne: management, marketing, stiintele comunicarii, relatii cu publicul, mediu, ca sa nu mai spun de drept sau finante. Toate angajatele din banci, din institutiile publice, din marile firme private, chiar si cele cu liceul terminat de 10 – 20 ani, toate erau studente, unele „cu japca”, trimise de sefi, sub amenintarea pierderii postului – intelegeri tacite intre sefi, ai institutiilor si ai universitatilor, care, pentru a putea functiona aveau din start nevoie de un anumit numar de cursanti. A facut cine a vrut si cine nu a vrut facultate la Braila. La un moment dat, circula si o gluma, sa nu te duci la cumparaturi in sesiune, martea si joia, de la 4 la 6 dupa-amiaza. Toate magazinele de pe Republicii puneau lacatul, vanzatoarele mergeau cu turma la examen. Prin ’95, cand am luat din nou in calcul continuarea studiilor,  s-a intamplat ceva, si iar m-am razgandit. De fapt, m-am intalnit cu un fost vecin, care pana in ’89 abia reusise sa termine 10 clase si o profesionala, si pe care il stiam zugrav sau instalator. Acum era masterand la drept. Mi-a povestit cum dupa revolutie terminase liceul la seral, „3 intr-unu”, isi daduse licenta, se inscrisese la masterat si in toamna incepea si a doua facultate, de management. Mi-a explicat cu lux de amanunte ca este implicat foarte serios in politica si ca are sanse mari sa devina director la nu stiu ce institutie. Ma uitam la el si nu-mi venea sa cred ca e posibil. Ma uitam consternata, nu mai recunosteam in el nimic din baiatul de altadata, suspus, blegut, cu privirea tampa. Aveam in fata un morman de haine de firma, cu un miros fin de parfum „ultimul ragnet”. Si un tupeu fantastic. Am simtit o mare dezamagire, simteam cum asemenea specimene compromit, pangaresc ideea de student, de absolvent de studii superioare, de intelectual. Si m-am intrebat, atunci, in cel mai sincer mod cu putinta, are sens sa le ingros randurile?

Acum, fostul meu vecin e doctor in nu stiu ce stiinte juridice, persoana publica, cu cateva functii foarte importante la activ.

Am scris aceste randuri gandidu-ma la noul scandal izbucnit in invatamantul superior, de aceasta data la Universitatea “Hyperion”. Al catelea o fi oare!?

Si m-am mai gandit la ceva. La copiii exceptionali, care, pur si simplu, renunta la copilarie, la adolescenta, pentru a invata, a acumula cunostinte, pentru a fi in varf, pentru a ajunge cineva in viata. O viata nu tocmai usoara – performanta cere sacrificii. Marele lor avantaj e ca pot pleca afara, chit ca si pentru asta e nevoie de sacrificii. Iar locul lor, ramas gol, e luat de capusele societatii, mediocrii inarmati cu o doza considerabila de nesimtire, dupa chipul si asemanarea vecinului meu.

Voi ce credeti? AndiBloog, Caius, Consiliu, Cosmin, Costin, Daurel, Dispecer, Doina, Gabriela, Ganditor, Dan, Flavius, GinaVania, Kid, Madi, Mika, Mirela, Tavi, Ragnar, Cami, Aura, Teo, Onu.

67 Responses to Viata furata

  1. Astfel de căpușe sunt peste tot… au împânzit România, sunt precum tentaculele unei caracatițe. Semidocții sunt cei care au poziții de conducere în politică, situații financiare mirabolante și tot ei sunt cei care iau decizii pentru toți ceilalți. Generațiile de după așa-zisa Revoluție au învățat un singur lucru: cu banii părinților pot ajunge departe fără să mai fie nevoiți să învețe cu adevărat și astfel în acest moment avem generații întregi de medici mediocri, avocați/judecători excroci, ingineri semidocți etc. Era foarte bine dacă prostia ar fi durut căci mulți dintre cei amintiți ar fi fost internați în ospicii. Sunt perfect de acord cu ce ai scris, studiile superioare sunt o modă, cu cât ai mai multe diplome în palmares ești mai bine văzut…
    Azi am urmărit la televizor o situație fără precedent și anume faptul că la un liceu din București niciun cursant nu a luat examenul de bacalaureat… cred că în situația asta este tot învățământul din aste vremuri… trebuie să ne întoarcem la vechiul învățământ în care un procent extraordinar de mare de elevi pleca cu un bagaj solid de informații în viață. Trebuie să li se facă dreptate copiilor valoroși… dar la așa conducători semidocți, așa învățământ jalnic…
    O zi frumoasă!

    • Cati Lupaşcu spune:

      Asa e, Cosmin. Stii ce ma doare? Toata presa centrala vorbeste zilele acestea despre rezultatele slabe de la bac, de esecurile in cascada, de liceele cu procente foarte mici de promovabilitate. Mi-ar fi placut, in oglinda, sa ii vad si pe exceptionalii copii de 9 si 10. Pentru ca sunt destui si acestia, Cosmin, si muncesc pe rupte, in unele zile chiar mai mult decat noi, adultii.

  2. Vania spune:

    A doua facultate n-aş face, însă parcă m-aş califica ospătar. Sau tinichigiu…

  3. Cati Lupaşcu spune:

    Avea dreptate Base! Sunt meserii cautate…:) 🙂 🙂

  4. […] M-au lecturat cu toată înţelegerea: Cristian Lisandru, Melami, Atitudini, Anamaria Deleanu, Gabriela Elena, Theodora Marinescu, Cati Lupaşcu. […]

  5. Daniel Tudose spune:

    ma gandeam odata, de plictiseala sa mai fac ceva facultati…m-am razgandit, cativa studenti de la o celebra particulara m-au ingrozit…

    • Cati Lupaşcu spune:

      Nu vreau sa fiu rea, de felul meu sunt extrem de intelegatoare, si apoi nici eu n-am facut o facultate prea „inalta”, am mers cu turma la Politehnica, asa era atunci. Dar ce vad acum pur si simplu ma ingrozeste.
      Si nu e vorba doar de privat… si la stat se practica admiterea pe dosare, si se intra cu brio cu medii putin peste notele de corigenta… ca sa nu mai zic de diplomele false…

  6. Daniel Tudose spune:

    cred ca orice scoala e inalta daca-i urmata…nu asa cum vad ca se urmeaza acum unele

  7. daurel spune:

    Subiectul este prea sensibil…Stiu sigur ca diplomele luate moca avea anumita pondere si sub Ceausescu, dar acum este un fenomen…As putea sa zic multe, dar am niste nepoti bugetari promovati pe baza diplomelor luate cam prea la fara frecventa…Dai in unul tzipa doi…

    • Cati Lupaşcu spune:

      Statul este cel mai „larg la mana” angajator. Inchide ochii la orice, mai putin la recomandare. Poti sa fii olimpic, sa ai studii in universitati de renume, daca nu ai recomandare, greu de prins ceva la stat.

  8. pop spune:

    FELICITARI, articol de nota 10+…..!
    Stiti care e cea mai mare DURERE ?….acesti absolventi-(o mare parte din ei), dupa ce fac astfel de „studii” imediat pretind si, nu de putine ori,obtin posturi „grase” – bine remunerate,astfel incit aceei carora li s-ar cuveni respectivele posturi/functii raman pe „tusa” !Ceea ce e si mai TRIST,DACA E VORBA DE NISTE TINERI CU ADEVARAT MERITUOSI,eliminati sigur dintr-o „selectie” cu astfel de „competente”,acesti tineri ori se gindesc din prima SA PLECE DIN TARA,ORI RAMAN DEZAMAGITI PE VIATA dupa o astfel de experienta ! ….ce sa mai spunem despre unii care fac chiar si DOCTORATUL ? (CUM SA NU „CRAPE” BUGETUL acestei RROManici ???)

    • Cati Lupaşcu spune:

      Cred ca esti prima data aici in oraselul meu, bine ai venit! Exact, asa e. Iar sistemul bugetar a avut un rol covarsitor in amploarea acestei practici. Pentru ca, de regula, doar la stat conteaza diplomele si se pot face angajari pe pile si relatii. Patronul e optuz, isi stie interesul, esti bun intri, nu, out.
      Te mai astept.

      • pop spune:

        Cunosc din pacate/fericire f. bine acest sistem de tip „CATANI” …. SEMNAT…. O VICTIMA !!! p.s. CU MULTA STIMA, voi reveni !

  9. Cati Lupaşcu spune:

    Si, apropo, cand am zis „Viata furata”, m-am mai gandit si la copiii aceia exceptionali din multinationale. De regula ei ajung acolo. Castiga, ce-i drept, bani frumosi, au cariera de succes, vad lumea, traiesc dupa alte tipare, net superioare multimii. Dar cu ce sacrificii!!!!

  10. snake spune:

    cat adevar exista in povestea ta. si nu e singura. te-as intreba insa ceva: mai crezi in CV-urile kilometrice prezentate de „marii intelepti” ai tarii in momentul in care sunt numiti in functii inalte?

    • Cati Lupaşcu spune:

      In niciun caz. Le lipsesc din CV doar cursurile de prins muste si de impachetat tantari. In rest le au pe toate. Daca aveti curiozitate vreodata, sunt si pe net, sa va uitati intr-unul. Muriti de cata scoala au oamenii astia: management, marketing, strategii, previzuni, analiza riscului, impactul asupra societatii…. Unde naibi s-or fi asezat cunostintele acumulate pe timpul acestor specializari – ATENTIE! – mare parte platite din bani publici, ca de vazut nu se vede nimik. Frectie la picior de lemn sunt toate, conteaza insa la stabilirea treptei de salarizare!

  11. Daniel Tudose spune:

    am vazut un mos din bacau, la tv cu zece diplome de licenta, s-a scos, doi ani nu-i mai trebuie hartie ig., scuzati trimiterea, dar cred ca aceleasi necesitati l-au impins la atatea fac.

  12. Asta-i o raportare circumstantiala care nu schimba mare lucru.
    ”in natura nu exista justete ci doar oportunitati”
    Darwin explica mai bine asta. 🙂
    .. iar eu zic ca ghidajele principiale apartin altui nivel de evolutie – inca putintica rabdare, lucrurile or sa intre pe fagas normal, nu-i departe 2090! 🙂

    ps: eu unul m-am super-linistit c’un citat ”terapeutic” de pe un blog ”nu vreau sa schimb lumea ci doar sa ma amuz de ea” 🙂

    • Cati Lupaşcu spune:

      Vezi, de aia ti-am simtit lipsa! In incrancenarea noastra, cineva trebuia sa aduca si raza de speranta.
      Dar, plecand de la amuzament, stii ca mai e si vorba aia: Radem, da rasu-i pe noi! 🙂 🙂 🙂

  13. Cati, am citi postarea ta cu bucuria celui care considerandu-se nebun de ceva timp, constată dintr-o dată că el e sănătosul şi alţii sunt cei nebuni! Credeam ca numai mie mi se pare că diplomele se obţin la tarabă! jalnic! groaznioc…Imi vin in minte versurile lui Eminescu:
    …”Ai nostrii tineri, la Paris învaţă
    La gât cravatei cum se leagă nodul
    S-apoi ni vin de fericesc norodul
    Cu chipul lor isteţ, de oaie creaţă „….
    Singura diferenţă este ca „ai nostrii tineri”, învaţă în pseudofacultăţile autohtone.
    Eu nu dau vina numai pe sistemul de învaţământ. Ci pe tot ce contribuie la educarea tinerei generaţii:clasa politică, media, dar mai ales familia şi şcoala! Acolo unde exista un factor educational puternic, copilul se implică, dar nu există interes, nu există determinare.
    Dovadă că am dreptate în cele ce susţin este faptul ca avem o multime de olimpici internaţionali cu diplome grele in palmares, dovadă ca am dreptate este şi Denisa – fata despre care am vorbit pe blogul meu şi ca ea alti colegi ai ei de la aceeaşi şcoală,dovadă este şi nepoata mea care va reprezenta ţara la olimpiada de biologie din Coreea, peste doar câteva zile… şi mulţi, mulţi alţi copii.care sunt supravegheaţi, educaţi şi ajutaţi la timp de familie şi şcoală! dar părinţii de azi sunt plecaţi în afară după un câştig mai bun sau sunt în ţară preocupaţi de afaceri… şcoala: „atât mă plăteşte, atât fac”.
    Uf!! Ce multe sunt de spus pe această temă!
    Bravo Cati! felicitări pentru abordarea unui aspect ce ar trebui să dea de gândit factorilor de decizie! Frumos gândit şi construit. Dacă ai şti de când mă frământa tema aceasta, dacă ai şti de câte ori am răbufnit în situaţii în care „absolvenţi” de faculate nu ştiau ce obiecte de studiu au avut în timpul „facultăţii”… In momentele acelea îmi ziceam:
    ori eu, ori fabricanţii de diplome au înnebunit! cand am citit postarea ta şi comentariile am rasuflat usurată: şi alţii gândesc ca mine… nu eu am innebunit!

    • Cati Lupaşcu spune:

      Aurora, iti reccomand sa citesti materialul de la link-ul lui Dan (Ganduri de dimineata), postat ceva mai sus la comentarii. Este savuros si o sa regaseti acolo o serie de raspunsuri. Nu esti singura care gandeste asa. E clar.

  14. pisica spune:

    of, cati, of. si mie mi-a trecut prin cap de multe ori sa adaug la facultatea pe care o am, inca una. si am tot renuntat. un prieten bun imi spunea adesea ca facutatea (psihologia) nu ma va invata mai mult decat stiu. ca tot ce am acumulat intuitiv si prin lecturi aleatoare despre om, ca ceea ce simt, nu se invata.
    amarul meu este insa altul: am avut demult un coleg, fost vanzator de pantofi. (mr. bundy??? nu, mai rau ca el) cumva s-a angajat la o banca prin anii 90, si-a facut studiile, a devenit lider sindical pe judet si apoi pe tara, si-a vandut oamenii din subordine pentru postul de director si lucrarea de master i-am facut-o eu (care nu mi-am luat masterul) cand culoarea politica s-a schimbat, s-a mutat cu arme si bagaje in gradina infloritoare a institutiilor bugetare. post caldut, linistit, de director adjunct. dacia 1310 a devenit brusc range rover, iar apartamentul, ditamai casoiul.
    si multe ar mai fi de spus, dar ma ia cu rau numai cand imi amintesc. asa cum stiu despre o tanara care a renuntat la facultate si la omul pe care il iubea si a plecat in lume, ca prostituata. avea nevoie de bani pentru familia ei ramasa pe drumuri. acum au bani, ea e stabilita la londra, dar eu imi amintesc si acum plansul ei, cand imi povestea cat il iubeste pe acel om la care a renuntat, pentru ca nu aveau nicio sansa sa isi construiasca impreuna un viitor.

    • Cati Lupaşcu spune:

      Astia suntem, Cami. Iar despre tanara la care faci trimitere, nici nu vreau sa ma gandesc prin ce a trecut. E intr-adevar o soarta cruda.

      • pisica spune:

        astia sunte, cati, ai dreptate! dar pana cand? pana cand non valoarea se va mai ridica asemeni uleiului deasupra apei. o sa ne sufocam!

  15. Incertitudini spune:

    Draga Cati,
    Am atâția foști elevi foarte buni, absolvenți ai unor facultăți deosebite, incadrați pe posturi plătite in derâdere..dar, ii știu și pe alții, promovați de milă, care și-au construit piscina, incă de pe când erau ”la particulară”.Despre doctorate, luate cu ”portbagajul” ce să mai zicem?
    Mi-au venit in minte vorbele unei vecine, colegă cu fiul meu cel mare. Ea nu ”luase treapta a II-a”. A intrebat-o cineva- și ce faci acum, Adina?
    Răspuns- mă pregătesc să dau la facultate…

    • Cati Lupaşcu spune:

      Bine ai revenit Gina, sper ca a fost o „evadare” placuta!
      Clasic romanesc… e tot ce pot sa spun despre exemplele date de tine. Din pacate sunt o groaza de asemenea situatii.

  16. john from London spune:

    Ha,ha,ha,ha , pai bine mai Cati m-ai incondeiat bine , ma regasesc ff bine in ceeace spui tu , bag sama ca toti desi sunteti maturi sunteti un pic (scuze) cam bleguti , si cum e viata marog ? Idealistilor , fara tupeu nu faci nici cat o ceapa degerata, important e sa invingi , ce sa faci sa respecti ce te invata scoala „fi bun” „sarac da curat” „capul plecat sabia nu il taie ” ai mai fugiti daci , since, pai ati vazut voi vreun om politic , un ministru sau un afacerist fara tupeu ? hahahaha ma tavalesc de ras , Zii parvenitism da prefer sa merg la business clas decat la economic .
    Invingatorul ia tot baieti si fete!
    Pisicuto , pai ce era sa faca fata , cand a vazut ea ca poate castiga cateva sutici pa zi , ce si-a zis la draqu cu dragostea , subscriu si eu , ce dragoste mai fiti seriosi , mie personal imi convine ai pistari , ai femei , nu tre sa le spui ca le iubesti , bla bla bla si dimineata nu ii spun nici pa , asta ii viata reala , reala e clar , regulile sunt pentru fraieri , aia jmekeri le-au facut ca sa puna o bariera ,pentru ce e bun .
    Prima regula nu exista nici o regula , sunt sute de mi de licentiati care nu stiu sa faca 100 de £ , nu au bani nici de un covrig cu sana , si ce sa faca John sa intrebe , imi dati voie sa iau , nu john isi IA , clar?
    Repet , pe lume sunt sclavi si stapani de sclavi , ia mai vedeti voi clipul ala de pe antena intitulat”ALEGETI STAPANUL CU GRIJA”.Acuma depinde de fiecare ce vrea sa fie , voi faceti cum vreti , Va salut John

    • Cati Lupaşcu spune:

      Tu, parvenit? Tu capusa? Ma faci sa rad! Ha ha ha … Daca toti parvenitii din Romania ar fi ca tine, am fi departe John.
      TU, baiete, esti doar un tip extrem de realist, care a muncit enorm sa ajunga unde este, care a facut sacrificii, si nu putine, si care, in ciuda succesului obtinut, tanjeste dupa „acasa”. Tu ai un suflet mare, John, te-am ghicit, dar bravezi ca sa-ti ascunzi tristetile. Iar asta e curaj. Iar un om curajos nu are cum sa fie capusa. Capusele n-au mandrie, n-au vericalitate.

  17. Iulia spune:

    Mi-a placut articolul ,dar mi-a placut si ce a spus John.In vest nu iti nimeni in considerare vreo diploma luata pe drept /nedrept in Romania .Conteaza exact cat o ceapa degerata.Daca nu te duce capul dupa ce ai facut facultatea ,esti un NIMENI.Stiu ca nu banii conteaza intr-o relatie ,dar ce spunea pisica ,mi se pare cam injositor pentru ce a ales prietena ei.Fata putea sa faca chelnerie ,iti iei suficienti bani ,si asta nu inseamna prostitutie .Ea a ales calea mai usoara de a face rost de bani .
    Fiecare e propriul lui stapana pana la urma ,daca vrei sa fii subjugat de altul ,e alegerea ta!

  18. Cati Lupaşcu spune:

    Si tu esti tot o curajoasa, Iulia. Esti unul dintre copiii aceia exceptionali, care au avut curajul sa lase tot in urma si porneasca pe un drum nou. Toata stima din partea mea. Mai ales ca stiu ca si eu, cand eram de varsta ta si mi-am pus problema emigrarii, nu am avut curajul sa merg pana la capat. M-am intors din drum cand 50% din cale era deja strabatuta. Pur si simplu n-am putut sa merg mai departe. De aceea te admir.

  19. Cati Lupaşcu spune:

    @ Cami
    Daca as putea sa-ti raspund, as fi un geniu. Ceea ce nu e cazul. Daca cineva ar putea raspunde, am fi ca si scapati. Eu, una, am sperat foarte mult, acum ceva ani, la noua generatie de politicieni. La generatia ce avea sa vina. Chiar am un editorial mai vechi pe tema asta, o sa ma uit peste el si, daca mai e valabil, o sa il postez si aici. Din pacate, am sperat degeaba.

  20. […] la bătrân, a scos o hârtie de 10 mii (o pâine şi ceva), si i-a întins-o. În numele lui Iisus Hristos… De acolo, din ochii tulburi ai bătranului, a ţâşnit parcă o luminiţă de recunostinţă. […]

  21. […] de delfini. Fireşte, tâmpla îmi pulsa, eram furios şi revoltat, parcă legat de mâini şi-abia am reuşit să scriu vreo două rânduri, într-un comentariu ca un strigăt de-albatros […]

  22. Interesanta, rafinata satira,luandu-se pe sine subiect.Este tehnica pe care o apreciez, si adopt, cand evit lehamisit sa mai arat cu degetul; ar fi si inutil. Stimulativ,articolulul, am observat, a generat cateva opinii,demne de luat in seama;
    si care dupa mine, merita evidentiate prin sublinerea pe care o fac, asupra a ce numim caracter/ tarie de caracter: acea tenacitate/consecventa in urmarirea infaptuirii scopurilor propuse. Personal, agreiez ideea de caracter, ca o insusire de rezolvare a scopului propus, in limite morale. John, cred ca a reliefat bine acest aspect. Si Pisica, prin exemplul dat, ne-a oferit o tema de meditatie , in acelas spirit. Si Vania,a persiflat, cu multa subtirime, lipsa de orientare pragmatica a invatamantului nostru.
    A radiografiat,lapidar, carentele aceluiasi invatamant intepenit in prejudecati elitiste. Iar Iulia, a pus punctul pe i.
    Caracter, inseamna sa subordonezi totul, scopului propus, nu sa te lasi furat, cu aer de victima, de propriile slabiciuni de vointa.In ce ma priveste,gunoistea de diplome, cu care se lauda, in general nonvalorile spirituale, este o sursa de parvenitism, clientelar. Cosmin, a punctat corect.Cati, sincer, mi-ai placut!

  23. Buddy spune:

    pe aici pe unde imi duc eu viata, diploma nu inseamna mai nimic, este un petec de hirtie despre care tu scri in CV-ul tau, dar nu-l vede nimeni si nici nu-l cere…dc. esti angajat, dovedeste ca poti, atit…
    In Ro e o goana dupa diplome, e si vina mare a guvernului… sa sune cit mai binme in CV.
    O vorba mare a zis unul Vania cu un goatee alb…
    urmati povata si ve-ti fi bine….
    in rest cu caterinca lui Johnica…glume, glume….
    uneori stapinii sunt sclavi si sclavii stapini….

  24. Buddy spune:

    By the way,
    tot pe aici am invatat ca nu sistemul face copii valorosi ci ei insasi se fac valorosi, ajutati de parinti si sistem, este total diferit…
    eu as simplifica si mai mult sistemul…as desfiinta bacalaureatul care este o mare gogorita europeana, prin N. America nu prea exista asa ceva si procentul de copii valorosi este acolo unde trebuie sa fie….
    o sociatate nu are neaparat nevoie numai de copii valorosi ci de copii cu niste meserii de baza bine stapinite….aici societatea are un rol f f mare, nu doar statul ci si patronatele sau in special ele….
    asta e cel mai important lucru spre o evolutie moderna a societatii…
    PERSONAL nu sunt de acord cu ce zice Cosmin… prin experienta mea de peste 21 de ani de N. America si de 35 de ani de Romania….
    pregateste copilul intr-o meserie buna fie ea medie fie ea superioara si asigura-i acces la locuri de munca cu posibilitati de cistig de experienta rapid in domenii economica cu cautare globala.
    Liceul sa fie doar un canalizator spre viitor si o experienta in viata co[pilului spre gasirea menirii fiecaruia…..nu un chin nu o experienta grea de dragul unor acumulari care poate niciodata nu sunt folosite in viata lor adulta.
    In epoca internetului copilul trebuie echipat cu capacitatea de a cauta specdific, nu cu capaciattea de a memora general….

    • Cati Lupaşcu spune:

      Buna Buddy, ma bucura revenirea ta. Inteleg ca ai mult de munca, altfel n-ai fi lipsit tu asa mult din orasel. Iar asta e de bine. Ca de obicei, ne dai sfaturi intelepte, pentru care iti multumim. Sa auzim de bine, Buddy!

  25. Doina Popescu spune:

    Am intrat la facultate înainte de 89 şi am fost 28000 de candidaţi pe 104 locuri. Am învăţat pe brânci în facultate şi examenele au fost traumatizante fiindcă profesorii erau ticăloşi într-o proporţie alarmantă.
    Banţă la ecuaţii de pildă, trecea doar trei studenţi. Restul rămâneau pe toamnă. Nu era în regulă nici aşa, era necesar ca examenele să fie umanizate.
    Dar, ce se întâmplă acum în învăţământul superior e trist şi penibil.
    Şi eu am un coleg cu zece clase trecute la limită care acum este mare politician şi doctorand şi sunt dezgustată în aceeaşi măsură. O vânzătoare care făcea bişniţă este directoarea unei instituţii: s-a urcat scroafa-n copac!

    • Cati Lupaşcu spune:

      Asa e, Doina, lucruri bune, lucruri rele, se intamplau si atunci. Eu eram inca studenta la Revolutie si am avut un soc in semestrul II din ’90 cand am revenit la scoala, ce schimbare de atitudine la profi… nu-mi venea sa cred. Speram atunci ca lucrurile vor merge din bine in mai bine, dar n-a fost asa.
      Ai dreptate cu scroafa. Am avut si eu o experinta comica de genul acesta. In sensul ca, prin ’99 – 2000, o doamna, foarte bine ajunsa, incerca sa faca figuri in fata mea, eu, un biet reporter. Si ce fite, si ce figuri. Am lasat-o, am lasat-o, da’ n-am mai rabdat. Si cand am intrat in ea, dintr-o data si-a amintit cine sunt, ce bine ne cunoastem, ce bine ne intelegeam pe vremuri. Teatru, din prima ma recunoscuse, dar incerca marea cu degetul. Nu i-a mers. 🙂 🙂 🙂
      Sa ai o zi frumoasa, pupici printeselor!

  26. […] anume fel: da, suntem un popor de sinistraţi şi aşa vom rămîne încă vreo cinci ani!… Cati descrie o amărăciune la care consimt. Subiectul m-a pus şi mă pune pe gînduri, la fel, în […]

  27. clement.media spune:

    Te invit sa-mi faci o vizita la adresa
    http:mediaclement.wordpress.com
    Daca doresti un link in blogul pe care il administrez, te astept in pagina
    http://mediaclement.wordpress.com/2010/07/11/parteneri-din-blogosfera/

  28. […] “The Voyage of the Dawn Treader”, va ajunge în cinematografe în 2010. Dupa ce Studiourile Disney au retras co-finanţarea peliculei, Studiourile Fox au confirmat decizia de a se implica în […]

  29. […] (alte) personaje: Elisa, Madi, Carmen, Vero, Onu, Gabi, Ada, Adina, Cati, Chinezu, Crina, Cristian, Cristian, Călin, Dan, Dan, Dan, Daniel, Darius, Diana, Geotax, Doina, […]

  30. MBS spune:

    Buna Katiusa!
    Am un amic, baiat istet, care a scos o perla, ramasa antologica printre cunoscuti: „Nu m-am nascut sa mor destept!”. El a spus-o in context, in spirit de gluma, dar se aplica in mod corect celor de teapa vecinului tau. Si mai cunoastem, si eu si tu (din nefericire am avut acest prilej), cel putin un personaj de acest gen.
    Te sarut si salutari cetatenilor orasului tau!

  31. Cati Lupaşcu spune:

    Buna draga mea! Fii sigura, cunoastem.
    Te imbratisam cu drag si transmitem 1.000 de pupici micutului tau.

  32. Stanciu Petronela spune:

    Buna ziua ! Felicitari pentru articolul plin de substanta. Inainte de 89 si poate vreo cativa ani dupa,admiterea in invatamantul superior era intr-adevar un test al vietii. De aceea si diploma avea alta greutate.Odata cu „liberalizarea” acestui segment (invatamantul) si aparitia atator universitati a dus din pacate la scaderea calitatii actului educativ(fara a generaliza). As mai adauga un singur lucru : ar fi o greseala sa catalogam oamenii (absolventi/licentiati) dupa criteriul stat/privat(cu atat mai mult cu cat nivelul a scazut pe ambele paliere. Cine vrea sa invete invata oricum (indiferent ca e student la stat sau la privat).Intr-un final,absolventul va trebui sa treaca testul competentei. Cu prietenie,Petronela

  33. Cati Lupaşcu spune:

    Buna Petronela,bine ai venit in oraselul meu de cuvinte. Eu, inainte de a-ti „cere prietenia” ( 🙂 🙂 ), am intrat pe pagina ta si mi s-a parut foarte interesanta. Cred ca am de invatat multe lucruri de acolo. Apoi mi-a placut foarte mult prezentarea ta, inainte de toate „mamica”. Ma bucur ca ti-am starnit interesul, sper sa ne citim de aici inainte cat mai des.
    O seara linistita!

  34. Iti multumesc pentru aprecieri, Cati! Fiindca si eu cred ca am ceva de invatat de la tine si pentru ca apreciez blogul tau, te-am trecut la prieteni(pe blogul meu). O seara excelenta !
    P.S. :am vazut la mine pe site ceva legat de un link(probabil „link”-ul spre mine ar trebui sa apara in blogroll-ul tau…)

    • Cati Lupaşcu spune:

      Buna dimineata, gata te-am trecut in blogroll. Multumesc pentru cuvintele frumoase. Sunt topita dupa puiul tau, am vazut fotografiile. Noi suntem mai mari, am implinit deja 10 ani.
      O zi frumoasa!

  35. […] nu. Însă aproape mereu port cu mine, precum îşi poartă butonii un domn şi brăţările-o doamnă, câte-un cântec şi-un […]

  36. catalin cirstei spune:

    Foarte bun articolul,dar as vrea sa citesc despre cei care „ii pregatesc,ii formeaza” pe „desteptii astia”.Calitatea studentilor o stim il ajuta taticu,mamica,sefu,relatiile de rudenie,etc.As vrea sa stiu calitatea profesorilor care pregatesc aceste elemente si ce zic ei despre asa zisi studenti pe care ii au.Oare ei au calitatea ori pregatirea de a se numi asistenti,lectori,conferentiari ori profesori universitari?

  37. Cati Lupaşcu spune:

    Hei, ce surpriza placuta popasul tau aici. Sper ca sunteti bine, salutari intregii familii.
    Da, e o mare problema, si eu, si tu, cunoastem in mare parte corpul profesoral. Cu exceptii, pentru ca nu are rost sa generalizam, stim cam cum au ajuns preparatori, asistenti si asa mai departe. Si nu e vorba doar de Braila.
    O zi buna!

  38. pisica spune:

    buna dimineata, cati.
    am trecut pe-aici, doar ca sa vad ce faci.
    sunt inca socata de vestea ca madalina manole s-ar fi sinucis. ma gandesc la pruncul ramas fara mama, atat de micut. si la toata nebunia pe care o va face presa.
    😦 😦 😦

    • Cati Lupaşcu spune:

      Buna dimineata Cami. Si primul meu gand tot la micut a fost. Am vazut ceva mai demult un interviu in care spunea cat s-a chinuit si cat de mult si-a dorit acest copil. De aceea gestul ei mi se pare inexplicabil.
      Dumnezeu s-o ierte!

  39. leo79 spune:

    buna dimineata.tare buna mai este cafea dimineata!!!!cati te pup scumpa.eu nu am facut studi superioare inainte de 89, asa ca nu stiu nivelul de severitate si pretentiile profesorilor din cadrul universitatilor. eu m-am gandit altfel: oare de ce a 2a limba la microsoft este romana? de ce in orice companie mare din occident se afla cel putin un roman manager de departament? va las pe voi sa raspundeti, ca eu ma intorc la cafeaua mea.

    • Cati Lupaşcu spune:

      Neatza Leo! Asa e, avem si tineri foarte capabili care dau clasa occidentalilor. Si din genratia de dinainte de ’89 si din cea de dupa. Avem si copii exceptionali pe care, insa, cred eu,nu-i promovam suficient.
      Sa mearga la suflet cafeua! Ca tare buna mai e, ai dreptate.

  40. […] Pâna una alta pot privi la tv si selectez cãrtile din biblioteca, pivnita, garaj. Saptamanal cosesc si smulg buruienile; buruienilor le prieste situatia actuala…Am gasit un anticariat ciudat; orice carte cu 1, 90, dar câteva carti tehnice,  dupa care tânjeam, costau 24 de lei… N-am reusit sa vorbesc sefii despre oferta mea de carti angros, dar am gasit Spovedania…lui Panait Istrati  la un pret incredibil: o,25 lei, adica 25 de bani! Vrednic brãilean! […]

  41. […] 2. Postul se doreşte şi o apreciere, faţă de articolul lui Cati Lupaşcu, ”Viaţă furată”, un excelent pamflet la adresa goanei furibunde, a multor aşa zişi politicieni, după numeroase […]

Lasă un comentariu