Când indolenţa ucide

Era pe la începutul anilor ’90. Ieşeam din gura de metrou de la „Universitate”. Era teribil de cald, în jur mai nimeni. N-am făcut decât câţiva paşi când, dintr-o dată, am fost înconjurată de câţiva puştani. Slinoşi, suspect de veseli, nu aveau mai mult de 13,14 ani. Ţopăiau ca nişte apucaţi şi se hlizeau într-un mod extrem de ciudat. Spuneau ceva, mai bine zis scoteau nişte sunete incoerente, parcă ţipau, dar la fel de bine puteau să cânte, să înjure, să se roage. N-am apucat să mă tem în adevăratul sens al cuvântului pentru că totul a trecut fulgerător. Am rămas împietrită. Cititi mai departe aici.

63 Responses to Când indolenţa ucide

  1. Iulia spune:

    Eu cred ca fiecare e constient de ce baga in organismul lui,iar daca considera ca planetele astea minune ii fac bine ,sa le ia in continuare ,atata timp cat nu afecteaza pe nimeni.
    Pe politicieni nu i-a interesat de problemele financiare ale judetului -somaj la cote maxime ,crime locale acoperite ,mafie etc ,dar sa-i intereseze de niste pustani care isi cumpara plante ?Nici atat

    • Cati Lupaşcu spune:

      Pe politicieni nu-i intereseaza decat sufletul lor in general, Iulia. Un asemenea subiect insa, cred ar trebui sa le dea de gandit. Cred ca nu-s atat de inconstienti incat sa-si zica: „un electorat tulburat e mult mai usor de manevrat”.

  2. psipsina spune:

    surprinzător, cati, în acest articol mi se pare că te dezvălui foarte mult pe tine, are o latură profund umană şi evident, subiectivă. dar aceasta nu este ceva rău dimpotrivă. părintele care eşti se gândeşte în perspectivă, este normal să fie aşa. ce facem cu viitorul nostru? ce şabloane, ce modele îi oferim? adolescenţa este prin ea însăşi o vârstă dificilă, dar cum reuşim sau cum încercăm să-i protejăm de ceea ce este rău? că părinţii fac eforturi mari de a păstra o normalitate, o ştim, dar societatea în ansamblul ei?exact cum spui şi tu, le tratăm prin indiferenţă. privim în partea cealaltă. şi dacă privim lucrurile în ansamblul lor, în orice se referă la viitorul naţiei noastre privim cu indierenţă şi nepăsare în cealaltă parte ca şi cum copiii aceştia nu ne aparţin, ca şi cum nu ei vor duce mai departe viitorul nostru.
    şi parcă tot spunem, tot repetăm că ar trebui făcut ceva… dar ne oprim la afirmaţii. 😦

    • Cati Lupaşcu spune:

      Stii ce m-a frapat cel mai mult in ambele cazuri? Faptul ca cei din jur au incercat sa ma linisteasca pe mine. „Nu iti fac niciun rau!”. Dar lor? La raul pe care si-l provoaca singuri, din inconstienta, din teribilism, din prostie, nu se gandeste nimeni!?

      • psipsina spune:

        da,cati, asta spune mult despre indiferenţă. şi poate că îşi fac rău pentru a atrage atenţia. de multe ori se întâmplă astfel.

    • Cati Lupaşcu spune:

      Da, se intampla. Am stat acum vreo jumatate de an cu un copil care recunostea simplu ca doar asa a reusit sa isi determine parintii sa inteleaga ca si el exista in casa aceea.

  3. […] Când indolenţa ucide Thu Feb 10, 2011 10:33 am Era pe la începutul anilor ’90. Ieşeam din gura de metrou de la “Universitate”. Era teribil de cald, în jur mai nimeni. N-am făcut decât câţiva paşi când, dintr-o dată, am fost înconjurată de câţiva puştani. Slinoşi, suspect de veseli, nu aveau mai mult de 13,14 ani. Ţopăiau ca nişte apucaţi şi se hlizeau într-un […] […]

  4. Cristian Dima spune:

    Se spune că nu sunt droguri periculoase… dar orice substanță care produce halucinații este periculoasă.. Oare câți trebuie să moară ca să devină și aceste plante interzise?

  5. […] Onin, Buimacii, Cammely, Daniel Urda, Veronicisme, Vania, Melami, Mirela Pete, Caius, Cati Lupașccu, Haicăsepoate, Ioan Sorin Usca, Link-Ping, VeroVers, G1B2I3, World of Solitaire, […]

  6. incertitudini spune:

    O lume în derivă..societatea dormitează, văd asemenea fețe în Gara de Nord. Fac parte din cotidian, așa sunt priviți.
    Nu știu ce să zic, să mă mir, să spun că observi lumea în adâncul ei..
    Sunt mâhnită.
    În viitorul apropiat, nepoțeii mei, adulți , vor trăi alături de și printre ființe, ale căror suflete sunt împietrite.
    Societatea suntem noi.

    • Cati Lupaşcu spune:

      Din pacate Gina, multi dintre noi, de prea multe ori, trecem grabiti pe langa ei. La nivel micro, da, nu e problema noastra, la nivel macro insa, e problema fiecaruia dintre noi. Pentru ca, asa cum spui si tu, ei traiesc langa si printre noi.

  7. popateapa spune:

    Va invit sa luați în calcul ca BOR care prin slujitorii ei ar trebui sa ar trebui sa aiba un rol in prevenirea unor astfel de fapte. NU prin predici, ci prin crearea de adaposturi si alte astfel de lacasuri administrate de preoti pe cheltuiala bisericii. In al doilea rand va invit sa luati bannerul „Nu drogurilor de pe blogul meu si sa il postati aici!

  8. Cati Lupaşcu spune:

    Da, ai mare dreptate, biserica ar trebui sa se implice mult mai mult. Si da, mi-ar placea sa preiau bannerul.
    Si inca ceva tre sa dau o fuga la tine ca am ramas datoare rau (dar sa stii ca am lipsit motivat 🙂 )

  9. incertitudini spune:

    Cati,
    Insist să citești răspunsul la „locuri, nume și orașe!!
    Mulțumesc!!

  10. Un articol foarte bun. La obiect.

    Am impresia ca acesti nefericiti sunt lasati in mod deliberat in această mizerie umană, pentru ca ei fac grosul celor exploatati de reţelele mafiote de tot felul : cerşetorii, prostituatele, spălătorii de parbrize, dintre aceşti nefericiţi sunt racolaţi. Politicienii de toate culorile, cunosc foarte bine ce se întîmplă dar, nu au motive să se implice. Lor le merge bine mai ales dacă mafiile o duc bine. Vezi tărăşenia din vămi şi se poate extinde situaţia inclusiv la aceşti nefericiţi.

    Biserica ? Mă întreb la modul serios : CARE biserică ?

  11. Carmen Negoita spune:

    De obicei, în ţara asta se iau măsuri atunci când lucrurile devin foarte grave. Există prea multe interese şi este încă o afacere care unora le aduce importante venituri, iar alţii probabil iau şpagă ca să închidă ochii.

  12. Gabriela spune:

    Tot e ceva ca unii au simtit nevoia sa-ti sara in ajutor, pentru ca, din pacate, sunt din ce in ce mai putini cei care iau atitudine in astfel de situatii.

  13. Mirela spune:

    Cati, cât timp proprietarii acestor magazine de plante etnobotanice, printre care se strecoară și cele care produc efecte nocive, dau șpagă (hai să recunoaștem odată!), sau chiar sunt asociați cu mârlănimea din conducere, se vor vinde, iar magazinele vor prospera, pentru că pe grețoșii ăștia numai câștigul îi interesează. (Așa cum pe țiriac l-a interesat, pe lângă partidele de vânătoare cu prinții lumii, să-și scoată juniorul basma curată după ce a prizat coca, mergând direct la tătuc!)
    Nemernicii care vând de-astea vor plăti: știu cel puțin două cazuri când proprii lor copii au consumat, ajungând dependenți. Și-o fac cu mâna lor.
    Cati dragă, noi știm să ne educăm copiii și să-i ținem departe de asta. Să ne ajute Dumnezeu și inteligența scumpilor noștri copii! Cât timp au activități atrăgătoare, sport, arte, literatură, nu se vor atinge de așa ceva. Aviz și celor care te deplâng ca mamă, mai bine ar face ceva constructiv! Tu faci! NOI facem! 🙂
    Noi să fim sănătoși! (devine deviză!).
    O seară frumoasă!

    • Cati Lupaşcu spune:

      Stii ce e cel mai dureros Mirela? Noul „curent” a reusit sa patrunda in toate mediile. Iar aici anturajul are o mare influenta.
      Da, ca parinti facem tot ce ne sta in putinta sa ne ferim copiii de aceste tentatii. Familia este foarte importanta, dar cel mai important este sa cultivam cu ei o relatie bazata pe incredere, sinceritate si foarte multa dragoste. De cele mai multe ori cand recurg l;a asa ceva copii cauta in anturaj ceea ce nu gasesc acasa. Ai dreptate, sa fim sanatosi, ca sa putem creste copii sanatosi fizic, psihic si moral.

  14. VirtualKid spune:

    Ma tem ca nu se mai poate face mare lucru. Am sa-ti reamintesc un comentarui la un articol trecut. Intr-o tara in care analfabetismul nu mai este o ciudatenie nu prea mai ai ce sa astepti.

    • Cati Lupaşcu spune:

      Pesimismul nu ma caracterizeaza, Kid. Stiu ca n-am cum sa pot sa mut muntii, dar in patratica mea de viata pot sa fac anumite lucruri, poate marunte, dar nu dau inapoi. Si tu esti la fel, „te-am mirosit” deja, te implici mai mult decat o fac multi alti semeni. Iar asta e cel mai important. Nu o sa alfabetizam noi Romania, nu o sa starpim coruptia, nu o sa ozonam noi atmosfera, dar macar pe o raza de cativa metri in jurul nostru incercam sa dam culoare vietii. iar tu dai din belsug.

      • VirtualKid spune:

        Intre replicile noastre de aici s-a petrecut emisiunea lui Victor Ciutacu, cea in care l-a avut invitat pe Tudor Gheorghe. Cred ca este una dintre cele mai bune emisiuni pe care le-am vazut in ultimii ani, pe acest format. Omul asta este cu adevarat un om care face ceva, in felul lui, fara sa se aplece.
        As mai manca un covrig de Braila, insa l-as degusta si cu o braga….

      • Cati Lupaşcu spune:

        Hai ca mi-ai facut deja pofta. Da sa stii ca n-au acelasi gust daca nu le savurezi cu prietenii 🙂

  15. MIKA spune:

    Am comentat si dincolo …
    ” Voua inca nu v-a intrat in cap ca toata treaba asta este guvernamentala? Ca cineva acolo sus castiga din treaba asta …si castiga foaarte bine .Nu se poate cu atatea cazuri in spitale in fiecare zi si mai ales in weekenduri ,pe langa aceste unele soldate cu decese sa nu se faca ceva .In Marea Britanie la primul caz de deces ,toate magazinele au fost inchise ,nu doar unul-doua,ci toate.La noi poate dupa ce se curata jumatate de tara se va face ceva acolo unde a inceput totul…la guvern.”
    Asta este parerea mea.

    • Cati Lupaşcu spune:

      In orice tara normala se intampla exact ca in GB, Mika. Romania mai are insa vreo 20 de ani (asta cu mare indulgeta) pana la normalitate.
      Din turnul de fildes in care s-au incuiat imbuibatii nostri nu se vede nenorocirea de pe strazi. daca s-ar vedea s-ar actiona in consecinta.

  16. MIKA spune:

    PS: Aurolaci au fost tot timpul,insa ceea ce acuma se intampla la noi este din cauza a ceea ce li se ofera si anume multe alegeri egale cu zero .Acestia fac parte din socetatea asta ,exact ca toti ceilalti care apar la stirile de la ora 5.

  17. coramica spune:

    Articolul tau mi-a adus aminte de melodia lui Tudor Chirila, „Atentie, se inchid usile!” si ma gandesc cu tristete la un fost elev care a abandonat scoala si despre care am auzit ca a devenit un „client” al Garii de Nord. Din pacate, tot mai multe cazuri de acest fel exista si e pacat.Poate ar trebui sa fim mai atenti la cei din jurul nostru, nu imi dau seama prin ce mijloace, dar…Guvernu? Nu va face niciodata ce trebuie, cel putin nu acesta.

    • Cati Lupaşcu spune:

      Asa e Cora, se pierd valori, se distrug vieti, se frang destine. Si cine trebuie sa vada, inchide ochii. Sincer, nu e vorba de actualul guvern sau de precedentul. De toate. Nu trebuie uitat sa si problema drogurilor clasice a luat un avant greu de imaginat. De ce? Din cauza unor intamplari ca cele de la vama. Pai daca s-au „compromis” la tigari, transporturi voluminoase de valoare nu exagerat de mare. Oare ce se intampla cu traficul de droguri!?

  18. […] stiu ce spun si: Adrian Nastase,Agenda.ro,Alina Gorghiu,Aliosa,B Marinescu,Bataiosu,Blog de Prost,Cati Lupascu,Dispecer Blogosfera,Ion Iliescu,Marita Gavra,Basarica,Corina Cretu,Cristi Marcus,Elena […]

  19. daurel spune:

    Asa-i, drogurile sunt in toate mediile; nici un parinte nu trebuie sa creada ca familiei lui nu i se poate intampla;nu ma aventurez sa dau solutii…

    • Cati Lupaşcu spune:

      I se poate intampla oricui si la orice varsta. Ultimul raport european ne situeaza pe locul IV in Europa in ceea ce priveste consumul de etnobotanice, varsta consumatorilor variind de la 14 la 40 de ani.

  20. […] anunţ întoarcerea “acasă” pe blog : Mirela, Teo, Cristi, Carmen, Vania, Cati, Elisa, Zamfir, Nea Costache, […]

  21. Eu nici acum nu-mi dau seama in ce categorie sunt incluse etnobotanicele astea

  22. Cati,
    Asa cum te-am caracterizat in nominalizarea Blog de blog, in sensul capacitatii de a declansa reactii atitudinale in cititori, constat confirmarea parerii noastre,prin aprecierile si sugestiile lui popateapa,
    tiberiuorasanu,
    mika,
    virtual kid,
    si scuze pentru omisiuni intamplatoare.
    Ideea lui popateapa,cu BOR, mi se pare istorica.
    Madi sugera sa scriem un post, vizavi de acesti oropsiti,privind rolul lui Pestalozzi in devenirea contemporana a Elvetiei.
    Poate extrapolat si asupra noastra,postul tau, ne determina sa ne asternem cat de curand,gandurile, in speranta sincronizarii cu numeroasele idei benefice, pe care le vei mai declansa.Cu bine,
    Madi si Onu

  23. […] tuturor: Ada Pavel, Adrian Voicu, Alex Mazilu,  Betivul de cuvinte, Bogdan Onin, Buimacii, Caius, Cati Lupaşcu, Cella, Daniel Urda, Dispecer, Doina Popescu, Florin Moroşan, Gabi123, Gabitu, Gabriela Elena, […]

  24. Aliosa spune:

    @ Cati,
    Dincolo am spus mai multe . Aici spun doar atât : Da, indolenta autoritătilor ucide dar si inconstienta consumatorilor de etnobotanice si nu numai, ucide ! De ce oare este o atât de mare diferentă intre tineretul nostru si cel egiptean ? ( http://aliosapopovici.wordpress.com/2011/02/12/12-februarie-2011-o-zi-de-neuitat ).
    Bună seara.
    Cu respect, Aliosa.

    • Cati Lupaşcu spune:

      Iti multumesc pentru ambele comentarii Aliosa, merg la tine acum sa iti vad noul post.
      O zi frumoasa!

      • Aliosa spune:

        @ Cati,
        Eu iti multumesc pentru articolul postat iar semnalul tău nu a rămas fără ecou chiar dacă unii comentatori de aici si de dincolo se arătau sceptici iar unii chiar rău voitori. Prin truda a doi tineri oameni de media , Morar si Buzdugan, tot s-au adunat de ZIUA INDRĂGOSTITILOR vreo 2500 de protestatari impotriva comercializării de etnobotanice ce-aduc incet dar sigur moartea in rândul celor ce consumă aceste nocive produse. Felicitări celor doi temerari dar si tie pentru incă un semnal de alarmă in plus mai ales că ai nostri guvernanti au alte treburi mai arzătoare de rezolvat decât o OUG pentru pedepsirea drastică a vânzătorilor de vise halucinante si aducătoare de moarte in rândul copiilor ,adolescentilor si adultilor inconstienti.
        O seară linistită !

  25. […] Stropi de suflet,  Caius, Cati Lupaşcu, Cella, Dispecer,  Gabi123,  Gabriela Elena, Gabriela Savitsky, Georgiana, Vania, Ioan Sorin […]

  26. […] Stropi de suflet,  Caius, Cati Lupaşcu, Cella, Dispecer,  Gabi123,  Gabriela Elena, Gabriela Savitsky, Vania, Ioan Sorin Usca, Link […]

  27. […] … Şi, amintiţi-vă şi voi:Mirela, Teo, Cristi, Carmen, Vania, Cati, Elisa, Zamfir, Nea Costache, Silavaracald, […]

  28. Andi Bob spune:

    Am încercat de câteva ori să ajut în mod foarte serios câțiva aurolaci. Am eșuat de fiecare dată, indiferent cât de mult am insistat. Pur și simplu nu își mai doreau să se întoarcă din lumea lor. 😦

  29. […] Altcersenin, Anca,  Arcadia, Blog simplu, Blue Caffe, Bogdan Onin, Buimacii, Caius, Cammely, Cati Lupaşcu, Cella, Deceneu, Daniel Urda, Daurel, Dispecer, Erase Rewind, Flavius Obeadă, Florin Moroşan, […]

  30. […] aceste rânduri, îmi creşte inima, gândind, că poate vom deveni şi noi, românii o mică Americă, neavând resursele naturale ale acesteia. Deşi, poate în anul 1921, sufletul românului, nu era […]

  31. […] Redacţia la care m-am angajat are două birouri pentru redactori, unul pentru făcut sex şi un artdirector care ilustrează un articol despre cartea „Golful francezului“ cu o fotografie cu o lagună şi una cu un francez. Anonim. Adică nu ştim dacă e francez, dar are bucle pudrate de secol 18 şi zâmbeşte timp spre obiectiv. Fotografie pe care a schimbat-o, la insistenţele mele multe, năduşite, cu o imagine portocalie a unei corăbii în apus de soare. Pentru lagună n-am mai avut suflu. Şi nici pentru corabie. Redactorul-şef spune că-i genial, că face şi art şi e şi director, că numai el poate să aplice în photoshop ghiocei pe rochia vedetei şi numai el poate să ilustreze un reportaj despre copii orfani cu un copil cu ursuleţ în braţe, şi clipul Nokia, cu mâini înlănţuite. Din cauza lui, întreaga redacţie şi-a dat demisia. A rămas doar redactorul-şef. Isteric şi nefericit. Din cauza celor care au pregătit o conspiraţie împotriva lui. […]

  32. popateapa spune:

    Pana nu demult cei din Oltenita eram feriți de astfel de imagini ca cele descrise anterior dar se înmulțesc și la noi. Ce părere ai de ideea din ping-ul meu? Te bagi? 🙂 Vreau idei!

  33. […] Aștept cu speranță! Astept si de la ei o reactie  adaaverde ,Dan Badea ,Adrian Nastase ,Alina Gorghiu, Aliosa, B . Marinescu, Baricada, Basarica, Ordinul negru ,Bataiosu Mihai ,Blog de ras, Cati Lupascu […]

  34. […] Cazacu, Ana Usca, Blue Caffe, Caius, Cammely,  Călin Hera, Cristi Dima, Consiliu, Cati Lupaşcu, Dispecer,  Flavius,Florin, Gabriela Elena, Gabi Ilies, George, Gând Licitat, Link Ping, […]

  35. […] Cazacu, Ana Usca, Blue Caffe, Caius, Cammely,  Călin Hera, Cristi Dima, Consiliu, Cati Lupaşcu, Dispecer,  Flavius,Florin, Gabriela Elena, Gabi Ilies, George,Gând Licitat, Link Ping, […]

  36. […] Teo, Cristi, Carmen, Vania, Cati, Elisa, Zamfir, Nea Costache, Silavaracald, […]

  37. […] şi: Buimacii,  Dispecer, Flavius Obeadă, Gabi123, Gabriela, Mirela, Teo, Cristi, Carmen, Vania, Cati, Elisa, Zamfir, Nea Costache, Silavaracald, Gabriela-Elena,  Rocsana, George, […]

  38. […] fiecare. Umplu şi eu doi desagi Pentru cele ce-mi sunt dragi Mirela, Teo, Cristi, Carmen, Vania, Cati, Elisa, Zamfir, Nea Costache, Silavaracald, Gabriela-Elena, Rocsana, George, […]

  39. […] Voicu, Alex Mazilu,  Betivul de cuvinte, Bogdan Onin, Buimacii, Caius, Cati Lupaşcu, Cella, Daniel Urda, Dispecer, Doina Popescu, Florin Moroşan, Gabi123, Gabitu, Gabriela Elena, […]

Lasă un comentariu